Tο πακέτο έκτακτης στήριξης σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις – Αναλυτικά οι επιδοτήσεις

Petite Perle 300×250

«Ενισχυμένη» η συνεισφορά του Κράτους για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος μηνός Δεκεμβρίου που όμως και πάλι δεν αρκεί να καλύψει τα τεράστια κόστη που προκαλεί η ενεργειακή θύελλα.

Υπερδιπλασιασμός της επιδότησης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Αναδρομική ενίσχυση στους αγρότες.

1.200 ευρώ

Μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τον Ιούνιο, μεγαλύτερη προθεσμία για την εξαργύρωση των «επιταγών» παγίων δαπανών και παράσταση στην ισχύ του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- το «μενού» των μέτρων.

Το κόστος του συνολικού «πακέτου» αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο να συνδράμει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν το κύμα των ανατιμήσεων.

Ποια θα είναι η έκπτωση για τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου

Τι προβλέπεται όμως για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου;

  • Τιμολόγια ρεύματος: αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος πάνω από τα 39 ευρώ –όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η επιδότηση θα φτάσει στα 49,5 ευρώ, δηλαδή «σχεδόν 50 ευρώ» αντί 39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί, Για ευπαθείς ομάδες – δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Για αυτούς το ύψος της επιδότησης θα φτάσει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές διάστημα.

  • οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου: η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.
επιδότηση ρεύματος

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Το νέο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει και αναδρομικές επιδοτήσεις στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας:

  • Αγρότες: Πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή η επιδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το «πακέτο» για τους επαγγελματίες

«Πράσινο φως» και σε πακέτο διευκολύνσεων προς τους επαγγελματίες:

  • Επιστρεπτέες προκαταβολές: Προθεσμία5 μήνες, έως και τις 30 Ιουνίου για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο των «σκληρών» lock down.

Αντί να αρχίσουν να πληρώσουν από 31 Ιανουαρίου την α΄δόση (από τις 60 άτοκες συνολικά) για τις επιστρεπτέες προκαταβολές των 8,5 δισ. που έλαβαν το 2020-2021, θα ξεκινήσουν τελικά στις 30 Ιουνίου.

Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα έπρεπε να είχαν καταβάλει τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, που τώρα θα μείνουν στα ταμεία τους. Επίσης δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους επαγγελματίες που θέλουν να αποπληρώσουν εφάπαξ την Επιστρεπτέα για να εξασφαλίσουν «κούρεμα» της οφειλής έως και 78%! Έτσι, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

  • Πάγιες δαπάνες: Άλλους έξι μήνες θα έχουν στην διάθεσή τους –και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου αντί 31 Δεκεμβρίου- οι επαγγελματίες που μετείχαν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για να «εξαργυρώσουν» – συμψηφίσουν τις επιταγές που έχουν στην διάθεσή τους με χρέη προς την εφορία και τα ταμεία.
  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Πηγή: enikonomia.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ