Θεοδωρίδου: Κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον –Κατά 76% αποτελεσματική η 3η δόση

Petite Perle 300×250

Για την παραλλαγή Όμικρον, την επαναλοίμωξη και τα εμβόλια μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της μπορεί να προσβάλει τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους και να προκαλέσει επαναλοίμωξη.

Συγκεκριμένα, για την Όμικρον είπε πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι πιο μεταδοτική, καθώς παρατηρείται διπλασιασμός των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες.

Επίσης, μολύνονται και νοσούν και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Άτομα που έχουν νοσήσει από άλλη παραλλαγή έχουν 5-6 φορές περισσότερο κίνδυνο επαναλοίμωξης από την Όμικρον, καθώς η φυσική ανοσία δεν τα προφυλάσσει.  

Νότια Αφρική 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, ωστόσο, φαίνεται πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες και όσοι εισάγονται είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν ανάγκη οξυγόνο. Επίσης, χρειάζονται βραχεία νοσηλεία και σημειώνεται πολύ χαμηλότερη θνητότητα.

Το πλήθος των εισαγομένων ασθενών με Όμικρον είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, στις μελέτες τα δείγματα είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών, επομένως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει σε μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς.

Αισιόδοξο, είναι, όμως, ένα νέο εργαστηριακό εύρημα που δείχνει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή που ξέσπασε η Όμικρον έχει ήδη ξεκινήσει η ύφεση της πανδημίας. 

Από την άλλη πλευρά, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η δυνατότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων.

Μελέτες έδειξαν πως στις 25 εβδομάδες μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 35%, ενώ έναντι της Δέλτα στο 64%. 

Όμως, σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 76%, ενώ έναντι της Δέλτα πάνω από 90%. 

Εμβολιασμός Παιδιών

Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται επίσημα η ασφάλεια των εμβολίων για τα παιδιά.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου χορηγήθηκαν πάνω 7 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά, εκ των οποίων καταγράφηκα μόλις 3.233 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, με μέση ηλικία τα 9 έτη. 

Το 97% των περιπτώσεων εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι βασικές παρενέργειες ήταν πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, λιγότερο από το 10% των παιδιών που εμβολιάστηκαν απουσίασε από το σχολείο, ενώ λιγότερο από το 1% χρειάστηκε να πάει σε γιατρό.

Συνολικά, καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας (4 κορίτσια και 4 αγόρια), εκ των οποίων οι 6 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Τα συμπτώματα της ανεπιθύμητης αυτής ενέργειας ήταν ήπια και υποχώρησαν γρήγορα.

Αυτό, επιβεβαιώνει ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια της μυοκαρδίτιδας είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια.

Τέλος, ανέφερε ότι καμία από τις παρενέργειες δεν διέφερε από εκείνες που είχαν ήδη καταγραφεί στις κλινικές μελέτες.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ