Κούλες: 1 εκατ. ευρώ για νέους κυματοθραύστες – Θωράκιση του μνημείου από τα κύματα

Petite Perle 300×250

Οι ογκόλιθοι θα αλλάξουν εντελώς την όψη του λιμένα Ηρακλείου

Αδυσώπητη ήταν η κακοκαιρία που σφυροκόπησε την Κρήτη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι θυελλώδεις άνεμοι αποκόλλησαν μεγάλα τμήματα του νέου ασφαλτοτάπητα στον Κούλε.

Το οδόστρωμα στον λιμενοβραχίονα, και συγκεκριμένα στο πλάι του ενετικού φρουρίου, σηκώθηκε στην κυριολεξία σαν να ήταν φτερό στον άνεμο, ενώ όσα τμήματα δεν αποκολλήθηκαν σχημάτισαν κυματοειδή μορφή και φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες ότι είναι κι εκείνα έτοιμα να «φύγουν».

100 μέτρα μέσα από την ακτή οι νέοι ογκόλιθοι

Όμως, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά καθώς έχει δεσμεύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για τη θωράκιση τόσο του προσήνεμου τμήματος του μώλου όσο και του Κούλε.

«Ένα νέο έργο θωράκισης κατά το οποίο πρόκειται να τοποθετηθούν νέοι ογκόλιθοι σταδιακά μέχρι και 100 μέτρα από την ακτή. Οι νέοι κυματοθραύστες θα προστατεύσουν τον Κούλε αφού θα «σπάνε» τον κυματισμό με αποτέλεσμα τα κύματα να μην μπορούν πλέον να υπερπηδούν το τείχος του μώλου και να διαβρώνουν το ιστορικό ενετικό φρούριο» εξηγεί στο cretapost o διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης.

Το έργο πρόκειται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα την Άνοιξη με την χρηματοδότηση να έχει εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η δημοπράτηση.

Νέος ασφαλτοτάπητας

Μέσα σε μόλις δύο μήνες καταστράφηκε ο νέας ασφαλτοτάπητας που είχε τοποθετηθεί στο προσύννεμο τμήμα του μώλου μόλις τον Οκτώβριο και με την πρώτη ισχυρή κακοκαιρία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ωστόσο, όπως τονίζει στο cretapost, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνάς Παπαδάκης, μέσα στις επόμενες δέκα με δεκαπέντε ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εκ νέου αποκατάσταση του οδοστρώματος.

«Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο είναι ότι δεν υπάρχει τείχος να προστατεύει τον ασφαλτοτάπητα, όπως στο υπόλοιπο τμήμα του μώλου, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές στον κυματισμό και τις κακοκαιρίες» αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Οι προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου έπιασαν τόπο με το ευτυχές αποτέλεσμα να μην βρίσκονται περαστικοί ή αλιείς στο σημείο.

koules_odostroma_kakokairia
koules_odostroma_kakokairia2

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ