Χιλιάδες αγρότες έμειναν με ανοικτό το στόμα στα ΑΤΜ σε όλη τη χώρα

Petite Perle 300×250

Μετά τα Χριστούγεννα εξισωτική αποζημίωση ανοιχτά ζητήματα άφησε η εκκαθάριση των πληρωμών

Αναμενόμενη ήταν για τους γνώστες του αντικειμένου η νέα δυσάρεστη έκπληξη που περίμενε χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα. Μετά τη χθεσινή μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ πολλοί είδαν λιγότερα χρήµατα και αρκετοί αυτοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου.

Άλυτα παρέµειναν κατά ένα µεγάλο ποσοστό τα ζητήµατα που προέκυψαν µε τον ΑΤΑΚ, τις επιλεξιµότητες και τα αγροτεµάχια που είχαν µπλεξίµατα µε το Κτηµατολόγιο.

Το ζητούµενο είναι ότι οι διορθώσεις που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα και µέχρι που έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα του Οργανισµού Πληρωµών για τους ελέγχους είναι πολύ λίγες, µε αποτέλεσµα πάνω από 30.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι να λαµβάνουν άλλα ποσά από αυτά που περίµεναν. Μάλιστα, όσοι δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα στην προκαταβολή του Οκτωβρίου, το ίδιο φαίνεται να αντιµετωπίζουν και στην εξόφληση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µόλις για 10.000-11.000 αγροτεµάχια φαίνεται να έχει επιλυθεί το θέµα µε τις επιλεξιµότητες, για το οποίο υπενθυµίζεται ότι µόνο στην Αιτωλοακαρνανία ξεπερνούσαν τα 60.000 στρέµµατα, όπως αναφέρει το agronews.gr.

Ένα άλλο πρόβληµα που κλήθηκαν -µάλλον χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- να επιλύσουν οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει να κάνει µε την πληρωµή δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα. Ως γνωστόν, το θέµα συνδέεται µε την εκτεταµένη απάτη που έχει αποκαλυφθεί µε τα βοσκοτόπια και τα «φίλτρα» που τελικά θα ισχύσουν προκειµένου να αντιµετωπισθούν, έστω και σε κάποιο βαθµό, οι καταχρηστικές πράξεις ενεργοποίησης δικαιωµάτων. Ως εκ τούτου, σε µια πρώτη ανάγνωση δείχνει να πληρώθηκε ένα µέρος του Εθνικού Αποθέµατος, µε τη µορφή νέων δικαιωµάτων που προέκυψαν από µεταβιβάσεις, ωστόσο πολλοί αιτούντες νέα δικαιώµατα έµειναν πάλι εκτός πληρωµής, καθώς «κρατήθηκαν πίσω» για περαιτέρω έλεγχο, περιµένοντας τη διορθωτική του Φεβρουαρίου.

Για την Τρίτη µετά τα Χριστούγεννα η εξισωτική αποζηµίωση

Σχετικά τώρα µε την εξισωτική αποζηµίωση, η πίστωσή της τοποθετείται τις πρώτες εργάσιµες ηµέρες µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 µε Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου, µε ένα ποσό της τάξης των 265 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε προς διάθεση, βάσει σχετικής απόφασης που αναρτήθηκε στη ∆ιαύγεια. Αν όλα είχαν πάει καλύτερα µε την εξόφληση του τσεκ, τότε στον αρχικό προγραµµατισµό ήταν και η πληρωµή της εξισωτικής πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.Σηµειωτέον, µετά την πραγµατοποίηση όλων των προβλεπόµενων ελέγχων, την αξιολόγηση των υποβαλλόµενων ενδικοφανών προσφυγών και την έκδοση των εγκεκριµένων και των απορριπτόµενων του ΜέτΡου 13, αρκετοί παραγωγοί διαπίστωσαν µε έκπληξη στις καρτέλες τους ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Αυτό σηµαίνει ότι θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές 8,1 ευρώ το στρέµµα. Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισηµαίνεται ότι «ο χαρακτηρισµός της ιδιότητας του «ενεργού γεωργού» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑ∆Ε και οι παραγωγοί οι οποίοι δεν είχαν εκκαθαριστεί και ως εκ τούτου ήταν «υπό έλεγχο» ως προς την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, θεωρήθηκαν «ενεργοί» για τις ανάγκες της τελικής κατάταξης». Να σηµειωθεί ότι πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από ένα Υποµέτρο µπορούν να µεταφερθούν σε άλλο Υποµέτρο, βάσει της σχετικής απόφασης.

Πηγή: Agronews.gr

twitter sharing button

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ