Ισπανός υπουργός: Πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας για να περιορίσουμε την κλιματική κρίση

Petite Perle 300×250

Η έκκληση προς τους Ισπανούς πολίτες -Ειρωνείες από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προσπάθεια της Ισπανίας να περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Καταναλωτών της χώρας, Αλμπέρτο Γκαρθόν, μιλώντας στον Guardian, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιβραδύνει την διαδικασία ερημοποίησης και θα προστατεύσει την ζωτικής σημασίας για την Ισπανία τουριστική βιομηχανία. Ο Ισπανός υπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε η κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα του βοΐου που εκτρέφεται σε βιομηχανικές μεγάλες φάρμες, στο περιβάλλον και τους καλεί να αλλάξουν αναλόγως τις διατροφικές τους συνήθειες.

«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν το ρόλο που παίζουν τα αέρια του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή, αλλά τείνουν να το συνδέουν με τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές», είπε ο Γκαρθόν στον Guardian. «Μόλις πρόσφατα όλοι άρχισαν να εξετάζουν τον αντίκτυπο της αλυσίδας κατανάλωσης ζώων και, ειδικά, τον αντίκτυπο του βοείου κρέατος. Άλλες χώρες είχαν προχωρήσει αρκετά σε αυτό, αλλά στην Ισπανία ήταν ταμπού», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός υπουργός ανέφερε ότι η θέση της χώρας του την καθιστά βαθιά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. «Αν δεν ενεργήσουμε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με την κλιματική αλλαγή – θα είναι η τριπλή κρίση: η απώλεια της βιοποικιλότητας, ρύπανση και κλιματική αλλαγή», είπε. «Θα ήταν το τέλος για μια χώρα όπως η Ισπανία. Η Ισπανία είναι μια χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου – δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία – και η ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, κυρίως επειδή εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Η επίσκεψη σε μια έρημο δεν είναι τόσο ελκυστική όσο η επίσκεψη στην Κόστα ντελ Σολ.».

Ο Γκαθρόν υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί δεν χρειάζεται να σταματήσουν να τρώνε κρέας εντελώς, αλλά τους προτείνει να τρώνε πολύ λιγότερο και να διασφαλίζουν ότι είναι καλής ποιότητας για χάρη της υγείας τους και του περιβάλλοντος.

Όπως εξηγεί, ο μέσος Ισπανός τρώει περισσότερο από 1 κιλό κρέας την εβδομάδα, αν και η υπηρεσία τροφίμων της χώρας συνιστά στους ανθρώπους να τρώνε από 200 γραμμάρια έως 500 γραμμάρια και ότι η Ισπανία τρώει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, σφάζοντας 70 εκατομμύρια χοίρους, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, άλογα και πουλιά παράγοντας κάθε χρόνο 7,6 εκατομμύρια τόνους κρέατος.

Οι απόψεις του Γκαρθόν χλευάστηκαν και απορρίφθηκαν – κυρίως από τους ίδιους τους εταίρους του στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι ο αγροτικός τομέας δεχόταν «άδικη κριτική όταν αξίζει σεβασμό για την έντιμη δουλειά που κάνει τόσο για τα τρόφιμα όσο και για την οικονομία μας», ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, εμφανίστηκε ειρωνικός λέγοντας : «Μιλώντας προσωπικά, μια μέτριου ψησίματος μπριζόλα είναι δύσκολο να νικηθεί».

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ