Όμικρον: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα φροντιστήρια – Για υγειονομική βόμβα μιλούν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Petite Perle 300×250

Εν μέσω προβληματισμού για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες λόγω την επέλασης της Όμικρον, ανοίγουν αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, με την Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, να προειδοποιεί λέγοντας πως το άνοιγμά τους αποτελεί υγειονομική βόμβα.

«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και συνεχίζει:

«Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».

«Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας».

«Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας», καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

Πλεύρης: Προς επανεξέταση τα πρωτόκολλα στα σχολεία – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Αναφορικά με την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργείας στα σχολεία, στις 10 Ιανουαρίου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το ζήτημα, την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε πως οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα τους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ό κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η βούληση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους είναι να υποδεχτούν τα παιδιά στις αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις των ειδικών σε πρωτόκολλα.

«Τις σχολικές εκδρομές τις έχουμε αναστείλει σε πρώτη φάση», συμπλήρωσε.

Τόνισε, δε, πως στις σκέψεις της επιτροπής είναι και η επιστροφή των μαθητών με αυξημένο testing, προκειμένου να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, του κάνοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

Τα σενάρια για την επιστροφή

Στο τραπέζι των συζητήσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού όμως πρώτα υποβληθούν σε rapid test για να υπάρξει ανίχνευση ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την επάρκεια των τεστ, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που καθημερινά υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.

Επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών, παραμένει ανοιχτό με ορισμένου ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει ο αριθμός αυτός να μειωθεί.

Σκέψεις για τηλεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια

Στους κόλπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διατυπώνεται επίσης η πρόταση επιστροφής της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» αφορούν σε νέους 18-34 ετών.

Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου, για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Το μέτρο στηρίζεται από ειδικούς ωστόσο φαίνεται πως για την ώρα απορρίπτεται από την κυβέρνηση.

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ