Παιδικά εμβόλια: Χωρίς εμβολιασμό πολλά κρητικόπουλα – Κίνδυνος για έξαρση ιλαράς

Petite Perle 300×250

Η πανδημία, με την κοινωνική απομόνωση, τα lockdowns και τις δυσκολίες πρόσβασης στο γιατρό για την παρακολούθηση και τον τακτικό εμβολιασμό των παιδιών, είχε ως αποτέλεσμα να παραμεληθεί ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών όλων των ηλικιών. Το φαινόμενο αφορά τόσο εμάς στην Ελλάδα και κατ' επέκταση την Κρήτη, αλλά είναι και παγκόσμιο.

Οι επιπτώσεις είναι πολλές και ποικίλες για την υγεία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος καθώς ασθένειες που είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τις περασμένες δεκαετίες πλέον υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουν, όπως για παράδειγμα η ιλαρά.

«Το αποτέλεσμα είναι να έχουν γίνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε συνηθισμένα νοσήματα που τα γλίτωναν ως τώρα με τους εμβολιασμούς. Όσο τα παιδιά μένανε σε απομόνωση, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος νόσησης δεν ήταν φανερός, τώρα όμως που έχουν ξανανοίξει (όπως έπρεπε) σχολεία κτλ, ο κίνδυνος είναι πια φανερός», εξηγεί στο cretapost ο παιδίατρος – λοιμωξιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Γαλανάκης «ακριβή στοιχεία για το πόσα παιδιά έχουν χάσει κάποιες δόσεις εμβολίων δεν είναι εύκολο να υπάρχουν πάντοτε» και συνεχίζει λέγοντας:

«Ήδη βλέπουμε περισσότερα παιδιά με λοιμώξεις (πέρα από την πανδημία) και έχουν ήδη σημειωθεί εξάρσεις σε άλλα μέρη του πλανήτη μεταδοτικών νοσημάτων που αποφεύγονται εντελώς με τα εμβόλια, πχ εξάρσεις ιλαράς.Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί για κάθε μεταδοτικό νοσήματα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό, πχ για πνευμονιόκοκκο».

Εμβόλια COVID19 σε παιδιά 5-11 ετών

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό ο κ. Γαλανάκης, ως πλέον ειδικός με τις ειδικότητες του παιδίατρου και του λοιμωξιολόγου, εξηγεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εμβολιασμού με τα παιδικά εμβόλια και εκείνα κατά του covid19.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα εμβολιασμού μαζί με τα υπόλοιπα εμβόλια. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τα συνηθισμένα εμβόλια γίνονται από τον οικογενειακό παιδίατρο, ενώ τα εμβόλια COVID19 γίνονται στην πρώτη τουλάχιστον φάση σε νοσοκομεία/κρατικούς φορείς. Άρα δεν υπάρχει πρακτικά θέμα συγχορήγησης των εμβολίων».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «όλα τα εμβόλια βέβαια, και της πανδημίας, πρέπει να γίνονται στον οικογενειακό παιδίατρο, που ευχόμαστε να γίνει πολύ γρήγορα εφικτό. Επίσης υπενθυμίζεται ότι τα πολλά εμβόλια στα παιδιά γίνονται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ στην παρούσα φάση θα εμβολιάζονται για COVID19 τα παιδιά 5 ετών και άνω».

Συμβουλές στους γονείς

«Η πανδημία δεν δείχνει διάθεση να περάσει γρήγορα, όμως θα περάσει, και τα παιδιά μας θα την ξεπεράσουν και θα ξαναβρούν την κανονικότητά τους. Ως τότε ας έχουν όλη τη στοργή κι όλη τη φροντίδα μας, έχουμε κι άλλα να προσέξουμε για την υγεία τους εκτός την πανδημία, κι ας έχουν οι γονείς εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους», αναφέρει ως κατακλείδα και ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τους γονείς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης.

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ