Καζακστάν και Λιβύη οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου

Petite Perle 300×250

Οι αναταραχές στο Καζακστάν, χώρα μέλους του ΟΠΕΚ+ και η μείωση της παραγωγής στη Λιβύη επέκτειναν το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, επεκτείνοντας το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η άνοδος τροφοδοτείται από τις αναταραχές στο Καζακστάν, χώρα μέλος του ΟΠΕΚ+ και από τη μείωση της παραγωγής στη Λιβύη.

Ο παγκόσμιος δείκτης futures αργού Brent ενισχύθηκε κατά 93 σεντς , ή κατά 1,2%, στα 78,78 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI σημείωσαν άνοδο κατά 87 σεντς, ή κατά 1,1%  στα 81,67 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τις τιμές του Νοεμβρίου.

Η Ρωσία έστειλε αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν την Πέμπτη για να βοηθήσουν στην καταστολή της εξέγερσης σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τη φονική βία που εξαπλώθηκε σε όλο το αυστηρά ελεγχόμενο πρώην σοβιετικό κράτος.

«Η πολιτική κατάσταση στο Καζακστάν γίνεται όλο και πιο τεταμένη», αναφέρει η Commerzbank και συμπληρώνει ότι η χώρα παράγει σήμερα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Μέχρι στιγμής  όμως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει επηρεαστεί.

Παράλληλα, στη Λιβύη η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της συντήρησης του αγωγού και της διακοπής λειτουργίας των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Μειώθηκαν τα αποθέματα

Στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς οι προμήθειες ενισχύθηκαν στα διυλιστήρια λόγω της μειωμένης ζήτησης καυσίμων.

Επίσης, τα πρακτικά από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι οι αγορές ανέμεναν, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Τρίτη να ενισχύσει με επιπλέον 400.000 βαρέλια την παγκόσμια προσφορά τον Φεβρουάριο, όπως κάνει κάθε μήνα από τον Αύγουστο.

Τέλος, η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης για όλες τις ποιότητες αργού πετρελαίου στην Ασία τον Φεβρουάριο κατά τουλάχιστον 1 δολάριο το βαρέλι, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Πηγή: ΟΤ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ