Ηράκλειο: Αυξημένη η κίνηση στα ΤΕΠ του Βενιζελείου – «Μέχρι τέλος του μήνα θα έχει επικρατήσει η Όμικρον»

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Αυξημένη προσέλευση πολιτών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ΤΕΠ του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Γιώργος Μελέτης ανέφερε πως τα περιστατικά αυτά αφορούν τόσο τον κορωνοϊό όσο και τα γενικά νοσήματα. «Έχουν αυξηθεί οι νοσηλευόμενοι στην κλινική κορωνοϊού, μια αναμενόμενη αύξηση όπου συμβαδίζει με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον».

Σύμφωνα με τον κ. Μελέτη το νοσοκομείο βρίσκεται ακόμη εντός των ορίων των αντοχών του, ωστόσο ακόμη είναι αρχή. «Αναμένουμε και άλλη αύξηση που αν συνεχίσει με γεωμετρική αριθμητική αύξηση να γίνεται θα δημιουργήσει πρόβλημα στις δομές των νοσοκομείων».

Μάλιστα, σημείωσε πως από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, η πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. «Μια μικρή μειοψηφία είναι εμβολιασμένοι που έχουν συνοδά νοσήματα που προδιαθέτουν τη σοβαρότερη νόσηση και μια μικρή μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προβλήματα υγείας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μελέτης η μετάλλαξη Όμικρον έχει την ιδιότητα να μην αναπτύσσεται στο κατώτερο αναπνευστικό και έτσι δεν κάνει σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό. «Το ζήτημα είναι στους χρόνιους ασθενείς που και μια ίωση, μπορεί να τους παροξύνει. Εκείνοι οι ασθενείς που έχουν άσθμα ή ΧΑΠ και θα νοσήσουν από την Όμικρον θα κάνουν μια μικρή κρίση στο νόσημα που θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια. Οπότε αυτοί οι ασθενείς θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο και θα υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία του πνεύμονα τους. Αργότερα θα τα δούμε αυτά, είμαστε ακόμη στην αρχή, μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να επικρατήσει πλήρως».

Πρόσθεσε δε, πως η μετάλλαξη Δέλτα αναπτύσσεται στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. «Γι’ αυτό και οι άρρωστοι κάνουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και γι’ αυτό σε μια μερίδα από αυτούς δημιουργούνται χρόνιες αλλοιώσεις στον πνεύμονα».

Ο κ. Μελέτης επεσήμανε πως όσον αφορά τα παιδιά, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σημαντική επίπτωση από τον κορωνοϊό ως προς την ανάπτυξη των πνευμόνων τους. «Γενικά από τις ιώσεις δεν έχουμε επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών. Αν τα παιδιά πειστούν να εμβολιαστούν δεν έχουμε καμία επίπτωση στον οργανισμό τους. Οπότε θα ήταν ευχής έργον να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά».

Κλείνοντας, ο κ. Μελέτης σημείωσε πως στο Βενιζέλειο δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα σε υγειονομικούς. «Δεν έχουμε σημαντικό αριθμό ατόμων που πάσχουν, έχουμε εικόνα από την συνολική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Στα περισσότερα νοσοκομεία λόγω και της κρίσεως έχουμε έλλειψη προσωπικού που έχει άμεση επίπτωση και στην καθημερινότητα του νοσοκομείου».

Πηγή: creta24

Related Articles