Πακιστάν: Πάνω απο 21 οι νεκροί από χιονοθύελλα

Petite Perle 300×250

Ο στρατός κινητοποιήθηκε για να ανοίξει τους δρόμους και να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι κοντά στο Μουρί στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πακιστάν, αποκλεισμένοι σ' ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα που προκλήθηκε από τη συρροή δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών σε μια ορεινή πόλη όπου έπεφτε ασυνήθιστα πολύ χιόνι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι πακιστανικές υπηρεσίες διάσωσης Rescue 1122 έδωσαν στη δημοσιότητα έναν κατάλογο 21 ανθρώπων που υπέκυψαν, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, η γυναίκα του και τα έξι παιδιά τους. Ο Χασαάν Χαουάρ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Πουντζάμπ, διευκρίνισε πως κατέληξαν από το κρύο μέσα στο αυτοκίνητό τους. 

Τι επιβεβαίωσε η Αστυνομία

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε πως οκτώ άνθρωποι πέθαναν από το κρύο μέσα στο αυτοκίνητό τους, αλλά δεν ήταν σαφές αμέσως αν τα άλλα θύματα υπέκυψαν από την ίδια αιτία ή δηλητηριασμένα από μονοξείδιο του άνθρακα που εισέπνευσαν μέσα στην καμπίνα του οχήματός τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σέιχ Ραχίντ Άχμεντ δήλωσε πως ο στρατός κινητοποιήθηκε για να ανοίξει τους δρόμους και να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι κοντά στο Μουρί, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ακινητοποιημένα οχήματα το ένα πίσω από το άλλο με ένα μέτρο χιόνι στις σκεπές τους.

Σύμφωνα με έναν τουρίστα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος στην πόλη, σήμερα το απόγευμα εξακολουθούσε να χιονίζει. «Οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τρομερή κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ουσμάν Αμπάσι.

Εδώ και μέρες, στα πακιστανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιούνταν πολλές φωτογραφίες οι οποίες εικόνιζαν τουρίστες να παίζουν με το χιόνι γύρω από το Μουρί, μια πόλη που ιδρύθηκε το 19ο αιώνα από τους Βρετανούς ως σανατόριο για τα αποικιακά στρατεύματά τους.

Οι αρχές της επαρχίας Πουντζάμπ ανακοίνωσαν πως το Μουρί κηρύχθηκε «ζώνη καταστροφής» και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην μεταβαίνει πλέον εκεί.

Οι δηλώσεις του Πακιστανού πρωθυπουργού

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν δήλωσε συγκλονισμένος, αλλά και οργισμένος από την τραγωδία.

«Άνευ προηγουμένου χιονοπτώσεις και μια συρροή ανθρώπων που μετακινούνταν χωρίς να ελέγξουν τις μετεωρολογικές συνθήκες κατέλαβαν εξαπίνης την διοίκηση της περιφέρειας», έγραψε στο Twitter.

«Έδωσα εντολή να διεξαχθεί έρευνα και θέτω σε εφαρμογή έναν αυστηρό κανονισμό για να εξασφαλίσω την πρόληψη τέτοιων τραγωδιών», πρόσθεσε.

Οι αρχές είχαν ήδη προειδοποιήσει το περασμένο σαββατοκύριακο ότι οι επισκέπτες που φθάνουν στο Μουρί είναι υπερβολικά πολλοί, όμως αυτό δεν εμπόδισε πολυάριθμους κατοίκους του Ισλαμαμπάντ να σπεύσουν εκεί και πάλι.

«Δεν είναι μόνο οι τουρίστες, ο ντόπιος πληθυσμός αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα», διευκρίνισε ο Ουσμάν Αμπάσι. «Οι φιάλες υγραερίου εξαντλούνται και στις περισσότερες συνοικίες δεν υπάρχει πια πόσιμο νερό – είτε έχει παγώσει είτε οι σωλήνες έχουν πάθει ζημιές από το ψύχος», δήλωσε προσθέτοντας πως τα ξενοδοχεία δεν έχουν τρόφιμα.

Το Μουρί βρίσκεται σε ύψος 2.300 μέτρων και οι στενοί δρόμοι που οδηγούν εκεί είναι πολύ συχνά μποτιλιαρισμένοι, ακόμη και με καλοκαιρία.

Σύμφωνα με τον Σέιχ Ρασίντ Άχμεντ, οι κάτοικοι της πόλης φιλοξένησαν πολλούς επισκέπτες που είχαν αποκλειστεί εκεί και πήγαν κουβέρτες και τρόφιμα σ' αυτούς που ήταν αποκλεισμένοι στα μποτιλιαρίσματα.

Τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια υποδέχονται επίσης αποκλεισμένους επισκέπτες, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ