Η Ανυπόταχτη Κρήτη για το άνοιγμα των σχολείων

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

“Να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και με όλα τα μέσα προστασίας”, ζητά με ανακοίνωσή της η Ανυπόταχτη Κρήτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως “αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να πάρει κανένα μέτρο προστασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Στην φάση κορύφωσης της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες θανάτους καθημερινά, η κυβέρνηση αποφασίζει  να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να πάρει κανένα μέτρο προστασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα.  Δύο χρόνια τώρα , η κυβέρνηση ενδιαφέρεται αποκλειστικά μόνο για την απρόσκοπτη εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματιών , την λειτουργία της παραγωγής με κάθε κόστος , αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους. Συστηματικά και με σχέδιο κατεδαφίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικοποιεί  τα πάντα  και επιρρίπτει τις ευθύνες για την εγκληματική της πολιτική στους πολίτες με το άθλιο ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης».

   Ειδικά στην εκπαίδευση αξιοποίησε την πανδημία για να προχωρήσει σειρά αντιδραστικών αλλαγών στη λογική της   προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Με πρόσχημα την πανδημία επέβαλε την τηλεκπαιδευση καταδικάζοντας τους μαθητές στην αμάθεια, δημιουργώντας τεράστια μαθησιακά κενά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.

Ευθύνες όμως δεν έχει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το τοπικό κράτος (Δήμοι-περιφέρεια) για την κατάσταση που επικρατεί. Από κοινού αρνούνται να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων(15 μαθητές , δωρεάν μέσα προστασίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού,  λειτουργία ΕΣΥ κλπ.) Τα νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές υγείας στο νησί βρίσκονται σε κατάρρευση αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες των πολιτών.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη ενώνει την φωνή της και στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Σήμερα χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός διαρκείας, με διαδηλώσεις, απεργίες και πολιτικό αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας. Για να μην πληρώνουν εργαζόμενοι και φτωχοί την πανδημία. Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου, κόντρα στην ένοχη σιωπή και συναίνεση της αντιπολίτευσης , υπερβαίνοντας την αγωνιστική απραξία και τους συμβολικούς αγώνες.

  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στους 15 κατ’ ανώτατο όριο ανά τμήμα!
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας και περικοπές θέσεων εργασίας όπως συνέβη φέτος. Να αποσυρθούν τώρα οι συγχωνεύσεις που επιβλήθηκαν!
  • Να γίνονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ Rapid και PCR για όλους: μαθητές/τριες  και εκπαιδευτικούς, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριστών και καθαριστριών στα σχολεία και εξοπλισμός των σχολείων με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Προστασία της λαϊκής υγείας με αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας  περίθαλψης και των εργαζομένων σε αυτή. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού. Άμεση επίταξη και εθνικοποίηση των ιδιωτικών μονάδων υγείας, χωρίς αποζημίωση .
  • Μέτρα για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. Κανείς στη δουλειά με ασθένεια. Να δοθούν πληρωμένες αναρρωτικές άδειες χωρίς περικοπή της κανονικής άδειας. Όχι στα lockdown.
  • Μέτρα αποφυγής του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς,  και χώρους εργασίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδική πρόνοια στήριξης για ηλικιωμένους, απομακρυσμένες περιοχές, ευπαθείς ομάδες, νοσούντες σε καραντίνα.
  • Όχι στην εκμετάλλευση της πανδημίας για τον περιορισμό των ελευθεριών, την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το κτύπημα του κινήματος

Πηγή: cretalive

Related Articles