Κρήτη: Το χαλάζι «τσάκισε» τις ελιές – Στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων

Petite Perle 300×250

Για πάνω από 20 λεπτά η χαλαζόπτωση χτυπούσε ανελέητα τη Βιάννο, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Κρήτης το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, βρήκε τους παραγωγούς της Βιάννου στα λιόφυτα, να παρακολουθούν αποσβολωμένοι τη σοδειά τους να καταστρέφεται.

Για πάνω από 20 λεπτά, πυκνό χαλάζι σάρωνε τα ελαιόδεντρα, φορτωμένα με όλη την παραγωγή της χρονιάς. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή η συγκομιδή είναι όψιμη, με πάνω από τις μισές ελαιοκαλλιέργειες να βρίσκονται στην έναρξη της συλλογής του ελαιοκάρπου.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τους ελαιώνες στην Έμπαρο, στη Μάρθα, στον Χόνδρο και στον Καραβάδο. Υδροστρόβιλος ισοπέδωσε θερμοκήπιο στην περιοχή της Άρβης, ενώ «χτύπησε» θερμοκήπια και στην Ψαρή Φοράδα.

Άμεση καταγραφή των ζημιών από τον Δήμο ζητούν οι παραγωγοί, που βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε μια χρονιά με βελτιωμένη τιμή στην αγορά του ελαιολάδου. Η συλλογή όσου καρπού έχει απομείνει πρέπει να γίνει άμεσα, όπως εξηγούν οι αγρότες, που ζητούν άμεσες αυτοψίες από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Χαλάζι στη Σφάκα Σητείας Maria Metzo από Μετεωκρήτες

Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω φωτογραφίες από την χαλαζόπτωση:

Βιάννος – Φωτογραφία Κωστας Σταυρακακης από Μετεωκρήτες

Βιάννος – Φωτογραφία Κωστας Σταυρακακης από Μετεωκρήτες

Καραβάδος – Φωτογραφία Μετεωκρήτες

Καραβάδος – Φωτογραφία Μετεωκρήτες

«Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους κ.λπ.) στο Νομό Ηρακλείου».

Με επίκαιρη ερώτηση στo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους κ.λπ.) στο Νομό Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονη χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους κ.λπ. που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο, στα νότια τμήματα της Κρήτης.

Οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στους οικισμούς των Δήμων Βιάννου, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων κλπ.

Επιπλέον οι υδροστρόβιλοι έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε θερμοκηπιακές και άλλες εγκαταστάσεις στα νότια του νησιού και

επειδή οι αγρότες που επλήγησαν βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις καταστροφές στην παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις και

επειδή στην νότια Κρήτη πολλές ελιές είναι όψιμες με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν μαζέψει ακόμα το λάδι της χρονιάς τους.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ,

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για τις ζημιές, τόσο για στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, όσο και για στις εγκαταστάσεις;

-Τι επιπλέον μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για τους παραγωγούς που η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς;»

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ