Εφαρμογή "smarty4covid": Ηχογραφούν τον βήχα και τις ανάσες των ασθενών κορονοϊού και εξάγουν συμπεράσματα

Petite Perle 300×250

«Η εφαρμογή βασίζεται στο γεγονός ότι η φωνή μας παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προφανώς συνδέεται άμεσα με την Covid-19» εξηγεί στην ΕΡΤ μια εκ των εμπνευστών της εφαρμογής και βασική ερευνήτρια Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου και ΕΔΙΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Βήχουμε στο κινητό και …ηχογραφούμε και από το σπίτι

Η ερευνά κινείται και σε δεύτερο άξονα, με σκοπό να συλλέξουν οι ειδικοί δεδομένα και από τους πολίτες που βρίσκονται στο σπίτι τους, είτε νοσούν είτε όχι. Μπορεί λοιπόν ο καθένας να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.smarty4covid.org και από τον καναπέ του να απαντήσει σε σύντομες ερωτήσεις και να κάνει μόνος του τις ηχογραφήσεις από το κινητό του τηλέφωνο.

«Είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες στη ιστοσελίδα και μπορεί ο καθένας, μπαίνοντας στην εφαρμογή, να συμμετάσχει ακολουθώντας απλά βήματα. Δεν έχει παρά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με δημογραφικά στοιχεία, όπως ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν υπάρχουν δυσκολίες στο να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες ή -για παράδειγμα- αν είναι καπνιστής. Επίσης, αν υπάρχουν συμπτώματα, δηλαδή να καταγραφούν οι τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και στη συνέχεια, με το κινητό του, να ηχογραφήσει τον βήχα του, την ανάσα και τη φωνή του», δηλώνει η κ. Ζαρκογιάννη.

Οι ερευνητές παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το τεστ από το σπίτι τους, με απώτερο στόχο να τους δοθεί μια εκτίμηση όσον αφορά τη βαρύτητα της κατάστασης στην περίπτωση που νοσούν, και, εάν χρειαστεί, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους ή ακόμη και να νοσηλευτούν.

Επισημαίνουν βέβαια πως η εφαρμογή δεν αντικαθιστά τον γιατρό ούτε τις οδηγίες του, αλλά η συμμετοχή -και μάλιστα με συχνότητα καθημερινή ή μέρα πάρα μέρα- είναι σημαντική ώστε να υπάρχει μία ιστορικότητα, να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα και να μπορούν να βοηθήσουν τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και τους ίδιους τους ασθενείς να αυτοδιαχειρίζονται την υγεία τους.

H ομάδα του smarty4covid, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στο να αναπτύσσει συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων, αποτελείται από ερευνητές δύο εργαστηρίων απεικονιστικών τεχνολογίας (BIOSIM-biosim.ntua.gr και AILS-ails.ece.ntua.gr) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του εργαστηρίου BIOSIM. Κύρια ερευνήτρια του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, μέλος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ και μέλος του BIOSIM. Στην ερευνητική ομάδα του smarty4covid, συμμετέχει ο Δρ. Γεώργιος Στάμου, καθηγητής του ΕΜΠ και ερευνητές-μέλη των εργαστηρίων ΒIOSIM και AILS.

Πηγή: ertnews

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ