FACEBOOΚ: Νέος ιός αναστατώνει και Ηρακλειώτες χρήστες

Petite Perle 300×250

"Μήπως είσαι εσύ στο βίντεο;" αυτό το μήνυμα που έχει φθάσει στο inbox αρκετών χρηστών του facebook, αποτελεί συγκεκαλυμμένο ιό και είναι ένας από τους πολλούς που κατά περιόδους κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, βάζοντας σε ταλαιπωρία όσους δεν αντιληφθούν τον κίνδυνο που κρύβουν και "αποκαλύψουν" μυστικούς κωδικούς τους.

Με αφορμή τον τελευταίο αυτόν ιό, που έχει έναν μανδύα "οικειότητας", καθώς φαίνεται ότι έχει αποσταλεί από κάποιον διαδικτυακό μας φίλο και μας προτρέπει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας σε κάποιο υποτιθέμενο βίντεο, ο Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, επεσήμανε την συνεχή εγρήγορση στην οποία πρέπει να είμαστε για να αποφύγουμε τέτοιου είδους απάτες.

Όπως είπε, στατιστικά, ο καθένας μας θα πέσει θύμα απάτης τουλάχιστον δυο φορές και αναφέρθηκε στις επιμέρους κατηγορίες όπου επιτήδειοι επιβουλεύονται τα προσωπικά μας στοιχεία τοποθετώντας μικρά "δολωματάκια". Ο ιός που προείπαμε είναι σχετικά ανώδυνος, αφού αν κάνουμε το λάθος και δώσουμε τους κωδικούς του facebook που μας ζητά, θα μπούμε μετά στον κόπο της επαναφοράς των ρυθμίσεων για να λειτουργήσει και πάλι σωστά ο λογαριασμός μας. Ωστόσο, οι τραπεζικές απάτες μέσω μηνυμάτων του τύπου " Έχει κλειδώσει η χρεωστική σας κάρτα- κάντε νέα εγγραφή με τους κωδικούς του e banking", στοχεύουν στην ανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας χιλιάδων ευρώ.

Ο κ Κορμάς επεσήμανε και τα φαινόμενα απάτης στον χώρο του e- commerce (ηλεκτρονικού εμπορίου), μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων που περιέχουν links (συνδέσμους), τους οποίους εάν ακολουθήσουμε οδηγούν σε ανύπαρκτα διαδικτυακά καταστήματα και εάν κάνουμε αγορές εκεί, το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραλάβουμε ποτέ προϊόντα και θα χάσουμε τα χρήματά μας.

Ο ίδιος συμβούλευσε να επισκεπτόμαστε ηλεκτρονικά μαγαζιά μόνο μέσω της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης, να διαβάζουμε τα σχόλια που αναγράφονται σε αυτά και να πραγματοποιούμε συναλλαγές όχι με εμβάσματα άλλα μέσω αντικαταβολής ή με προπληρωμένες κάρτες.

Πηγή: ekriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ