Εγκαινιάστηκε στο ΠΑΓΝΗ το αναγκαίο κεντρο-δομή "Νεφέλη" για τους πάσχοντες με άνοια και την νόσο Alzheimer

Petite Perle 300×250

Mε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης

Εγκαινιάστηκε το Κεντρο Ημέρας "Νεφέλη" για άτομα με άνοια και νόσο Alzheimer που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης και λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κκ Πρόδρομος και τα εγκαίνια έγιναν απο την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη με την συμμετοχή του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη,του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη,του Βουλευτή Μαξίμου Σενετάκη,παρουσία
της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λ.Μπουρμπουδάκη ,του Δοικητή του Πα.Γ.Ν.Η Γ Χαλκιαδάκη του Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Δ. Αγαπίου, του Αναπληρωτή Διοικητής του Πα.Γ.Ν.Η Σ. Κτενιαδάκη,της Αντιδημάρχου Ρένας Παπαδάκη,της Δντριας της Διαχειριστικής Αρχής Μαρίας Κασσωτακη,καθώς και της διεύθυνσης και του προσωπικου της Ψυχιατρικής Κλινικής.
Τo Κέντρο Ημέρας,όπως είπε η Υφυπουργός,ο Περιφερειάρχης,η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ,το είχε ανάγκη ο τόπος και αποτελεί εξειδικευμένη δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχεια της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές.Επίσης στις δηλώσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς και ο Δκτης του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδακης ανέφεραν την πορεία υλοποίησης του έργου του
Κέντρου Ημέρας ,το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με απόφαση του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη που το ενέταξε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» στο πλαίσιο τριών σημαντικών έργων για την Ψυχική Υγεία.
Στην σημαντικότητα λειτουργίας της μονάδας και στην έμπρακτη στήριξη του έργου απο τον κ Αρναουτακη,αναφέρθηκαν η κα Ράπτη,ο κ.Χαλκιαδακης,η κα Μπορμπουδακη.Ο κ Χαλκιαδακης μάλιστα και δημόσια στην συνάντηση θεσμικών εκπροσώπων της Υγείας που ακολούθησε στην αίθουσα συνεδρίων του ΠΑΓΝΗ, ευχαρίστησε τον κ Αρναουτάκη που είναι-όπως είπε- πάντα στο πλευρό των φορέων της υγείας.

Στ Αρναουτακης: Θα συνεχίην Κρήτησουμε να ενισχύουμε την υγεία στ —————————————————————————————————————-

"Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να ενισχύει την ψυχική υγεια και γενικότερα την δημόσια υγεία σε όλο το νησί», ανέφερε στην συνάντηση των θεσμικών εκπροσώπων της Υγείας στο ΠΑΓΝΗ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,παρουσία της κας Ράπτη,του κ Αυγενάκη,του κ Σενετάκη,άλλων θεσμικών εκπροσώπων,του Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Βαμβακά,της Αντιδημάρχου Ρένας Παπαδακη,των Δκτων ΥΠΕ,ΠΑΓΝΗ,κ.α
Ο κ Αρναουτακης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας σε έργα υποδομής,εξοπλησμό Νοσοκομείων,ιατρική ενίσχυση,ενώ ζήτησε απο την υφυπουργό να μεταφέρει το αίτημα στην Κυβέρνηση να ενισχύσει με πόρους στην Περιφερεια απο τις δημόσιες επενδύσεις.Ο Περιφερειάρχης παράλληλα προσθεσε,πως
"Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με όλες τις δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας και τους κοινωνικούς φορείς και ενισχύει με κάθε τρόπο τις δομές ψυχικής υγείας με σκοπό την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της εξω-ιδρυματικής και κοινοτικής περίθαλψης και φροντίδας στο νησί μας και την προαγωγή της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας." Κλείνοντας ευχαριςτησε όλους τους φορείς για την συνεργασία,οπως και την παρισταμένη Δντρια της Ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής Μαρία Κασωτακη.

Ζωη Ράπτη :Προτεραιοτητά μας το Εθνικό σύστημα υγείας ———————————————————————————————-

Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη αφου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη, συνεχάρη όλους για το έργο που γίνεται στο ΠΑΓΝΗ και στην Κρήτη,δηλώνοντας:
«Σας βεβαιώνω, ότι είμαστε εδώ. Ότι η πανδημία μας δίδαξε εκτός των άλλων, ότι στις κρίσεις δεν πρέπει κανείς να είναι μόνος.
Ότι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά είναι οδηγός μας και η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας. Ότι επιστήμη και πίστη πρέπει να βαδίζουν πλάι – πλάι. Γιατί κοινός στόχος είναι να σώσουμε ζωές. Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια και υγιής, σωματικά και ψυχικά».
Η ίδια,ο Περιφερειάρχης και οι θεσμικοί εκπρόσωποι,κλείνοντας ανέφεραν ότι "τα εγκαίνια σήμερα ήταν μια πραγματικά σημαντική μέρα και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ένα έργο για το οποίο χρειάστηκε μακρόπνοος σχεδιασμός, παίρνει σάρκα και οστά προς όφελος των πολιτων της Κρήτης που το εχουν ανάγκη"

Μια πολυεπίπεδη αναγκαία δομή
—————————————————-
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας-κοινωνικών υπηρεσιών Λαμπρο Βαμβακά:
"Τo Κέντρο Ημέρας αποτελεί μια εξειδικευμένη δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και διασφαλίζει τη συνέχεια της θεραπείας και φροντίδας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και της κοινωνικής τους λειτουργικότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Σεπτέμβριο του 2021, υπεγράφη σύμβαση για τη διαρρύθμιση και την επισκευή του πρώην κτιρίου ΠΙΚΠΑ και τη μετατροπή του σε «Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια-Νόσο Alzheimer»
Επίσης, στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» έχει ενταχθεί πρόγραμμα νοσηλείας κατ' οίκον για την ενίσχυση της Κινητής Μονάδας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που δρα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και στήριξης του Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης που εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου. Στο ίδιο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και λειτουργούν από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Πολυδύναμο Κέντρο σε Άγιο Νικόλαο και Χανιά, μια Κινητή Μονάδα με έδρα το Ηράκλειο και μια Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα στο Ηράκλειο.
Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η «Μελέτη αξιολόγησης της πορείας και θεραπείας των χρονίων ψυχικών νοσημάτων της Κρήτης», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρο Ν. Βγόντζα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της.»

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ