Πολιτική ακαδημία της ΝΔ με θέμα «Η αλήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ»

Petite Perle 300×250

Με θέμα «Η αλήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ» πραγματοποιήθηκε η πολιτική ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και την Όλια Βασιλάκη επιμελήτρια Α' Ιατρικής Βιοπαθολογίας στο Τμήμα Γενικής Μικροβιολογίας του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Md, Msc, Phd Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ Msc, Διοίκηση Μονάδων υγείας και πρόνοιας και μέλος του τομέα Υγείας Ν.Δ.

Η πολιτική ακαδημία πραγματοποιήθηκε υβριδικά, τόσο με την δια ζώσης παρουσία ελάχιστων στελεχών μελών της πολιτικής επιτροπής, προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ από όλη την Ελλάδα, αλλά και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης. Παρόντες ήταν ο γραμματέας επιστημονικών φορέων Σίμος Ψωμιάδης και η γραμματέας αγροτικών φορέων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας.

Κατά την έναρξη της πολιτικής ακαδημίας ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας τόνισε τα εξής: «Η δεύτερη πολιτική ακαδημία για το 2022 αφορά την δημόσια υγεία και τις πολιτικές μας σε αυτόν τον τομέα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έθεσε ως ύψιστη και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ενώ οργάνωσε το πρωτοποριακό πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία». Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αξιοποιεί αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο πόρο και ευκαιρία, ώστε να αντιμετωπίσει χρόνιες διαρθρωτικές παθογένειες αλλά και να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Ο γραμματέας οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος να συμμετέχουν στις πολιτικές ακαδημίες και ειδικά στη σημερινή που αντικατοπτρίζει το μεγάλο έργο της κυβέρνησής μας στον τομέα της υγείας. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων, να γνωρίζουν τα μέλη του κόμματος τις εξελίξεις και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης και να τα επικοινωνούν ακόμα περισσότερο».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία τους τον υπουργό Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, τα πιο δύσκολα χρόνια για τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσαν να ενισχύσουν και να θωρακίσουν την υγεία όσο ποτέ άλλοτε. Τα αριθμητικά στοιχεία είναι οι αδιάψευστες αποδείξεις: οι δαπάνες για την υγεία το 2019 ήταν 4 δισ., ενώ το 2022 διαθέτουμε για την Υγεία 6,4 δισ, συν 1,5 δισ επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ΕΣΥ ενδυναμώθηκε, παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα σύστημα σε αποσύνθεση. Σήμερα, έχουμε 1300 ΜΕΘ σε λειτουργία, ενώ το 2019 είχαμε 557, το υγειονομικό προσωπικό ενισχύθηκε με χιλιάδες προσλήψεις και ένα υποδειγματικό σύστημα εμβολιασμού από τον προγραμματισμό του μέχρι την ολοκλήρωσή του μας πήγε πολλά βήματα πιο κοντά προς την ελευθερία. Απέναντι σε όλα αυτά, η χυδαιότητα και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης που αντί να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, πήρε το ρίσκο διοργανώνοντας πορείες, καταψήφισε κάθε νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία από την πανδημία και «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές, αμφισβητώντας ότι μιλάμε για «πανδημία ανεμβολίαστων», όταν όλα τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν πως 9 στους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος σε βάρος της ζωής των Ελλήνων, ενώ εδώ και ένα χρόνο σχεδόν δεν έχουν συμμετάσχει και δεν έχουν προωθήσει καμία καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, έχοντας το θράσος όταν ξεκινούσε η επιχείρηση «Ελευθερία» να μιλούν για ανυπαρξία εμβολίων. Παρά μόνο πολύ πρόσφατα είδαμε κάποιες προσπάθειες από την αντιπολίτευση -τις οποίες καλώς επιτέλους βλέπουμε-, αλλά μετά από 10 μήνες άγονης κριτικής μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως κανείς δεν έδωσε τη μάχη όταν και όπως έπρεπε. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα, χωρίς να καταθέσει καμία πρόταση, τολμά να εργαλειοποιεί τον πόνο των ασθενών και των οικογενειών τους μιλώντας για την αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ, ξεχνώντας μάλλον ότι επί των ημερών τους οι αναμονές ήταν πολλαπλάσιες και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πανδημία η οποία πιέζει συνεχώς το Ε.Σ.Υ.. Ακόμα, όταν οι νέοι έδειξαν το δρόμο για την ελευθερία προγραμματίζοντας μαζικά τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, ήταν ο κ. Τσίπρας που μιλούσε για «ξεστοκάρισμα», υποβαθμίζοντας την εθνική μάχη. Σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε απλά και ξεκάθαρα την αλήθεια, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κρατήσει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάρη στις καίριες παρεμβάσεις της και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των υγειονομικών».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία δύο χρόνια τα συστήματα υγείας όλων των χωρών πιέστηκαν λόγω της πανδημίας. Στην χώρα μας το σύστημα υγείας ενισχύθηκε με 12.000 επικουρικό προσωπικό, 2.169 μόνιμους ιατρούς και 2.000 επικουρικούς ιατρούς. Θέλουμε να υπάρξουν μόνιμες θέσεις. Γι αυτό ετοιμάζεται και έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη για 4.000 μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και αφορά επικουρικούς που βρίσκονται ήδη στο σύστημα αυτή τη στιγμή και έρχεται και η πρόσληψη 910 λοιπού ιατρικού προσωπικού καθώς και άλλες 700 θέσεις μέσα στο 2022. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια βγήκαν προκηρύξεις για 2.780 άτομα όταν όλη την τελευταία 5ετία είχαν γίνει 2.300.Είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης ότι πρέπει να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηριχθεί με μόνιμες προσλήψεις».

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε «φτάσαμε τις 1.300 κλίνες ΜΕΘ. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαχείριση καθώς έχουνε δύο ειδών κλίνες Covid και non Covid. Στην πραγματικότητα λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα. Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικού τομέα. Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην διαχείριση του ΕΚΑΒ. Σε αυτά λοιπόν τα δύο χρόνια έχουμε υπερδιπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ και 16.000 παραπάνω προσωπικό μόνιμο και επικουρικό για το οποίο έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να παραμείνει μόνιμα στο σύστημα».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας για τους εμβολιασμούς τόνισε «πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις προς όφελος όμως της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. Ανεβήκαν κατά 10 μονάδες οι εμβολιασμοί τους τελευταίους 4 μήνες με αυτές τις αποφάσεις. Σήμερα οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών έχουν φτάσει στο 90%. Συνολικά οι εμβολιασμένοι έχουν φτάσει στο 83% του ενήλικου πληθυσμού και στον γενικό πληθυσμό στο 70% και είμαστε στους στόχους της ΕΕ. Ο εμβολιασμός είναι η λύση. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμένος νοσεί ήπια. Εχθές 670 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ το 13% είναι εμβολιασμένοι και το 87% ανεμβολίαστοι».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα και δήλωσε «η πανδημία έδειξε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία πρέπει να υλοποιηθεί καθώς στηρίζεται στην ενίσχυση του συστήματος και στην συνδρομή του ιδιωτικού τομέα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο ΕΟΔΥ έχει δημιουργήσει συγκεκριμένες υποδομές που ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο αριθμός των τεστ στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανάμεσα στα υψηλότερα μάλιστα μέσα στην Ευρώπη, πράγμα που δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως κάτι δεδομένο. Πρέπει να εστιάσουμε στο να δημιουργήσουμε μια στρατηγική που θα επιτρέψει σε αυτά τα εργαλεία που αναπτύξαμε εν μέσω πανδημίας να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν και να ενισχύουν τη Δημόσια Υγεία και καθώς προχωράμε μπροστά. Αναφορικά με την Covid-19 και άλλους παράγοντες που έχουν συμβάλει στη θνησιμότητα, όπως χρόνια και υποκείμενα νοσήματα και νοσοκομειακές λοιμώξεις, μέρος της στρατηγικής του ΕΟΔΥ είναι να εστιάσει στην επιδημιολογία και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων, καθώς και μολύνσεων σε δομές υγείας, κάτι που είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί».

Η εισήγηση της κυρίας Όλιας Βασιλάκη αφορούσε τη διαχείριση της πανδημίας με την ενίσχυση του ΕΣΥ με επικουρικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, την αύξηση κλινών ΜΕΘ και τη σύμπραξη των ιδιωτών γιατρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία του testing για την αποφυγή της διασποράς στην κοινότητα. Η κ. Βασιλάκη αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ECDC ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε διαγνωστικά τεστ με μαζικό testing από τον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ. Αναφορικά με τον εμβολιασμό η κ. Βασιλάκη τόνισε πως το ποσοστό έχει φτάσει το 70% του γενικού πληθυσμού και πως η τρίτη δόση ανεβαίνει αισθητά και έτσι αποδεικνύεται ότι τα εμβόλια δουλεύουν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εμβολιασμένων που νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία. Σκοπός είναι να προάγουμε τη δημόσια υγεία σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν επόμενες κρίσεις.

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην πολιτική ακαδημία δια ζώσης ήταν πλήρως εμβολιασμένα και είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ