Παπαδόπουλος: Σε σεισμική έξαρση η χώρα την τελευταία διετία – Τι ισχύει για την Κρήτη

Petite Perle 300×250

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε μελέτη- εργασία της ομάδας του για το Αρκαλοχώρι που σύντομα θα δημοσιευτεί σε διεθνές περιοδικό

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 αρχικά για την σεισμική έξαρση την τελευταία διετία, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, κάτι που όπως είπε μπορεί να αποτελεί ένδειξη εισόδου πλέον σε πιο ήρεμη περίοδο σταδιακά.

Για την σεισμική δραστηριότητα επί τριημέρου βορειότερα και δυτικά του Αρκαλοχωρίου, τόνισε ότι αυτή είναι εκτός της περιοχής του, υπάρχει εγρήγορση και παρατήρηση ενός φαινομένου που ακόμη τα στοιχεία συλλέγονται, άρα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα να είμαστε μπροστά σε σεισμικά σμήνη οπότε θα έχουμε το καλό σενάριο σταδιακής εκτόνωσης ή σε πρόδρομα φαινόμενα σεισμικής δραστηριότητας εντονότερης.

Ωστόσο το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε βάθη μεγαλύτερα από 15 χλμ. έως 35 χλμ., είναι μια ένδειξη ότι μάλλον δύσκολα θα ενεργοποιούνταν παράπλευρα άλλα γνωστά ρήγματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε μελέτη- εργασία της ομάδας του για το Αρκαλοχώρι που σύντομα θα δημοσιευτεί σε διεθνές περιοδικό και από την οποία φαίνεται ότι πλέον η περιοχή εισέρχεται σε μια κανονικότητα μετά τον μεγάλο σεισμό του Σεπτεμβρίου με μεγάλη βεβαιότητα.

Η μελέτη αυτή είπε αποκαλύπτει, ότι εκτός από το επιφανειακό ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, υπάρχει και ένα βαθύτερο στο υπόστρωμα του γνωστού πλέον, που επίσης έπαιξε τον ρόλο του στο μεγάλο σεισμό.

Αναφέρθηκε τέλος στον προβληματισμό για το ρήγμα στη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, ως συνέχεια του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας.

Πάνω από 20 σεισμοί σημειώθηκαν χθες Δευτέρα, στο Ηράκλειο με διαφορά λίγων λεπτών

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στο Ηράκλειο, καταγράφηκαν πάνω από 20 σεισμικές δονήσεις, σε μεγέθη μεταξύ των 3,9 ρίχτερ – ο μεγαλύτερος – και 2,7 ρίχτερ να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, με διαφορά μερικών μόνο λεπτών.

Όλοι τους στην ίδια περιοχή, 12-14 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, μεταξύ Πρασάς και Γουρνών, σε εστιακό βάθος από 15 έως 30 χιλιόμετρα, οι περισσότεροι σε διάστημα δύο ωρών.

Οι περισσότεροι επιστήμονες, προσέχοντας λέξη προς λέξη τις δηλώσεις τους, κάνουν λόγο για τοπική διέγερση που ξεκίνησε με τα 3,5 R το βράδυ της Κυριακής 16 Ιανουαρίου, και συνεχίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, με απανωτά ρίχτερ, που συνέθεσαν «μια τοπική σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Πρασάς και Γουρνών και λίγο πιο νότια», όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι της UNESCO στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ