Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πότε θα μπει στην «κατάψυξη» η Κρήτη – Σωστά στις προβλέψεις τα Mερομήνια

Petite Perle 300×250

Η κακοκαιρία Ελπίδα αναμένεται να σαρώσει για αρκετές μέρες τη χώρα – Πότε θα είναι η αρχή γενόμενης για το νησί

Ισχυρό ψυχρό κύμα επηρεάζει τη χώρα μας, η εξασθένιση του οποίου όπως φαίνεται θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, η ψυχρή εισβολή απασχολεί κυρίως περιοχές που βρίσκονται μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα που βρέχονται από αυτό.

Ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλώντας στο neakriti.gr, ανέφερε πότε αναμένεται το ψυχρό κύμα στην Κρήτη, και πως θα εξελιχθεί.

«Ο καιρός από αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, αναμένεται να είναι καλός, με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως και νότιοι στα ανατολικά με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 και τοπικά 4 μποφόρ και στα δυτικά θα φτάνουν τα 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία το πρωί θα είναι σε χαμηλά επίπεδα γύρω στους 10 με 12 βαθμούς θα είναι η ελάχιστη για τις αστικές περιοχές και χαμηλότερες θα είναι στα ορεινά και οι μέγιστες θα κυμανθούν στους 14 με 15 βαθμούς κατά μέσο όρο.

Παρόμοιος θα είναι ο καιρός και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, με ανέμους οι οποίοι θα είναι πάλι από νοτιοδυτικές έως και νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους όμως να είναι λίγο πιο ενισχυμένη και σε βόρειες περιοχές όπως και στο Ηράκλειο στα βόρεια και στο Ρέθυμνο και στο νομό Λασιθίου η ένταση τους θα φτάνει τα 5 αι τοπικά 6 μποφόρ αλλά με εξασθένιση από το βράδυ της Παρασκευής.

Αναμένονται κάποια τοπικά φαινόμενα ιδίως όμως σε νότιες και δυτικές περιοχές της Κρήτης, κάποιες βροχοπτώσεις οι οποίες όμως δεν αναμένεται αν είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο κάποιες νεφώσεις χωρίς αν περιμένουμε κάτι από πλευράς φαινομένων, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Το Σάββατο αναμένεται το ψυχρό κύμα που σταδιακά θα επηρεάσει και το νησί μας, ενδεχομένως όχι από το πρωί αλλά σταδιακά κατά την ημέρα του Σαββάτου μες χαρακτηριστικά ψύχους θα πέσει πολύ η θερμοκρασία θα έχουμε εν αρχή βροχές οι οποίες θα είναι σημαντικές κατά τόπους σε ολόκληρο το νησί και από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν τα ξημερώματα της Κυριακής, με το υψόμετρο να κατέρχεται διαρκώς όλο και χαμηλότερα».

Μερομήνια – Προβλέψεις 2022

Τα Μερομήνια δείχνουν κακοκαιρία στις αρχές του 2022 ενώ για 10 ημέρες μετά θα έχουμε Αλκυονίδες μέρες.

15-21 Ιανουαρίου: Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).

22-28 Ιανουαρίου: Μετά από ένα διάλειμμα λίγων ημερών αναμένεται επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022.

29-31 Ιανουαρίου: Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Χιόνια θα υπάρχουν και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό επίσης, με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

Που σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φτάνοντας τους -12 βαθμούς

Ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου το πρωί. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος πλησίασε τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) καταγράφηκαν σε Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-11,6), Περτούλι Τρικάλων (-9,8), Νευροκόπι (-9,6), Βωβούσα Ιωαννίνων (-9,6), Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (-9,4), Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης (-8,7) και Φαράγγι Μοιρών Φλώρινας (-9,7 βαθμοί).

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ