Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην πόλη Αφρίν της Συρίας

Έξι άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους συμμάχους τους. Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό, όμως οι οβίδες προήλθαν από μια περιοχή όπου έχουν παρουσία οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των Κούρδων της Συρίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Στις 13 Ιανουαρίου ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά σε μια στρατιωτική βάση όπου εδρεύουν φιλοτουρκικές δυνάμεις, στην ίδια πόλη.

Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε το 2016 στη βορειοδυτική Συρία γύρω από την Αφρίν και στην περιοχή του Ιντλίμπ, σε έναν από τους τελευταίους θύλακες που δεν ελέγχονταν από τη Δαμασκό. Με τη βοήθεια των Σύρων υποστηρικτών της, η Άγκυρα πραγματοποίησε τρεις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε συριακά εδάφη που συνορεύουν με την Τουρκία (2016-17, 2018 και 2019). Ο στόχος ήταν να εκδιωχθούν από την περιοχή οι τζιχαντιστές αλλά και οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής πολιτοφυλακής η οποία στην Τουρκία θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Τα δύο τελευταία χρόνια πάντως η ένταση και η συχνότητα των συγκρούσεων έχει μειωθεί.

Χάρη στη στήριξη της Ρωσίας, από το 2015, το συριακό καθεστώς ανέκτησε ένα μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε απολέσει όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί την τελευταία δεκαετία στη Συρία και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ