Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός -Τι θα γίνει με τα σχολεία από Δευτέρα

Petite Perle 300×250

Σε δύο κύκλους έρχεται το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς» που θα πλήξει τις επόμενες ώρες την χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι ενώ γίνονται συνεχείς συσκέψεις και υπάρχει διαρκής επαφή με όλη την Πολιτική Προστασία της χώρας για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του μηχανισμού.

Ακόμη, όπως είπε, ο κ. Στυλιανίδης προβλέπεται να λειτουργήσουν και ενιαία συντονιστικά κέντρα όπως συνέβη με τις κακοκαιρίες «Μπάλλο» και «Διομήδη».

Επιπλέον, όπως τόνισε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Τι προβλέπεται για τα σχολεία

Ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε κάποια αναφορά για τα σχολεία, αλλά είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση παρακολουθούν την εξέλιξη των φαινομένων και θεωρείται πιθανό σε περιοχές που θα υπάρξουν «δύσκολες καταστάσεις» να δοθεί προληπτικά εντολή (ακόμη και «οριζόντια») να μη γίνουν μαθήματα προκειμένου να προστατευθούν οι μαθητές από το κρύο. Αν και μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν Κυριακή βράδυ, ή Δευτέρα, αναλόγως με το πόσο ισχυρά θα χτυπήσει η χώρα μας η κακοκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης και της κατάστασης της πανδημίας, η κυβέρνηση, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία είναι προετοιμασμένη να επιδείξει «αντανακλαστικά».

Ήδη πάντως πολλοί Δήμοι ανακοινώνουν μέτρα για την προστασία των πολιτών και θα βρίσκονται σε «συναγερμό» τις επόμενες ημέρες.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Τα τελευταία μεταωρολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι χιονιοπτωσεις που θα εκδηλώνονται από την Κυριακή στο Αιγαίο θα γίνουν κατά τόπους ακόμα πιο έντονες κατά τη διάρκεια της Δευτέρας αλλά και να επηρεάζουν κυρίως μετά το μεσημέρι και αρκετές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου εδώ οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα πρέπει να σημειωθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας μέχρι και τις πρωινές- προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία «Ελπίς»

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής με Δημάρχους – "Σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία των Σχολείων, το απόγευμα της Κυριακής"

Ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία αλλά και η ενημέρωση επί των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Περιφέρεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης με τους Δημάρχους και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Αττικής αλλά και τη συμμετοχή θεματικών και χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και της σημερινής επίσκεψης του Περιφερειάρχη στη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά για τον εξοπλισμό που έχει θέσει η Περιφέρεια στη διάθεση των πολιτών και των τοπικών αρχών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών των κυμάτων κακοκαιρίας.

Αναλυτικά τις προληπτικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια προσδιόρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη, ο Διευθυντής  Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές καθώς και ο Μετεωρολόγος-Επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες προγνώσεις σχετικά με το πως θα κυμανθούν τα δύο κύματα κακοκαιρίας, τις επόμενες μέρες.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μία αποτελεσματική συνεργασία και συνεχή συντονισμό προκειμένου να προστατεύσουμε και να διευκολύνουμε τους πολίτες όπου και αν απαιτηθεί» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κατά την αρχική του εισήγηση και πρόσθεσε πως σ΄αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια και όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκεται όλες τις κρίσιμες μέρες σε συνεχή επαφή με τους Δήμους, προκειμένου να λύνονται από κοινού άμεσα και στοχευμένα τα όποια τοπικά προβλήματα προκύπτουν. Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και ζήτησε από τους Δημάρχους να  εστιάσουν στον καθαρισμό των  δημοτικών δρόμων αρμοδιότητας τους. Ωστόσο επισήμανε ότι η Περιφέρεια όπου απαιτηθεί θα συνδράμει το έργο των Δήμων και πέραν των αρμοδιοτήτων της.

Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και αναφέρθηκαν στις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή, επικαλούμενοι την εμπειρία τους από προηγούμενες κακοκαιρίες που έχουν πλήξει την Αττική.

«Την Κυριακή οι αποφάσεις για τα σχολεία»

Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων ανά περιοχή στην Αττική την ερχόμενη εβδομάδα  οπότε και αναμένεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή το απόγευμα κατόπιν σχετικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους. Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών,  διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ποσότητα αλατιού η οποία αγγίζει τους 2.5 χιλιάδες τόνους. Οι ποσότητες αλατιού έχουν ήδη διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα, όπου απαιτηθεί.

Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών πάνω από 250 άτομα προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με στόχο την εξυπηρέτηση και την προστασία τους.

Πηγή: aftodioikisi

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ