Ταμεία: Όλα τα κρίσιμα ορόσημα για τους επαγγελματίες

Petite Perle 300×250

Αντίστροφη μέτρηση οχτώ ημερών "τρέχει" για την υποβολή αιτήσεων για τις 72 δόσεις από τους πληττόμενους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 μπορούν οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκαν σε κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους να εντάξουν τα χρέη τους για την περίοδο των lockdown και των σκληρών περιοριστικών μέτρων (Μάρτιος 2020 – Ιούλιος 2021) στη ρύθμιση των έως 36 άτοκων δόσεων ή των 37-72 έντοκων (2,5%) δόσεων.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, ενοποιήθηκαν οι λίστες των πληττόμενων ΚΑΔ που είχε ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ με εκείνες που είχε ανακοινώσει το Υπ. Εργασίας.  

Ωστόσο έως τώρα έχουν ανοίξει μόνο οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τα κορονοχρέη των πληττόμενων επαγγελματιών και όχι ακόμα για τα κορονοχρέη των πληττόμενων εργοδοτών.

Εξάλλου, το πλήθος των αιτήσεων των πληττόμενων επαγγελματιών για τις 72 δόσεις είναι χαμηλό (γύρω στις 30.000).

Είναι γι' αυτούς τους λόγους που από αρμόδιους παράγοντες του e-ΕΦΚΑ θεωρείται ως βασικό το σενάριο της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για την εν λόγω ρύθμιση για έναν μήνα τουλάχιστον, δηλαδή έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αυτή είναι "αυτόνομη" από τις άλλες ρυθμίσεις. Δηλαδή, αν κάποιος επιχειρηματίας χάσει τις 72 δόσεις, δεν σημαίνει πως θα χαθούν και οι άλλες ρυθμίσεις (π.χ. 120 δόσεων) που ενδεχομένως έχει. Ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή, αν κάποιος χάσει μία άλλη ρύθμιση (π.χ. 120 δόσεων), δεν θα χάσει τη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Προθεσμίες για επιδοτήσεις

Παράλληλα, ανοιχτή είναι (έως τις 31 Ιανουαρίου 2022) η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση εισφορών και μισθών στο πλαίσιο του μηχανισμού "Συν-Εργασία" για τον τρέχοντα μήνα για όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021.

Επίσης, ανοιχτές είναι οι προθεσμίες για τις φορολογικά-ασφαλιστικά ενήμερες επιχειρήσεις (πληττόμενες και μη) για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης του 100% των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων και, παράλληλα, το "Πρώτο ένσημο" (επιδότηση με 1.200 ευρώ για την πρόσληψη ανέργων χωρίς προϋπηρεσία).

Τέλος στις 120 δόσεις

Στο μεταξύ, έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 −"οριστικά", όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στο "Κ"− η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι είχαν αιτηθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου 2019 τον προσδιορισμό των χρεών τους, αλλά αυτός δεν είχε συντελεστεί.

Η προθεσμία για τις εισφορές του 2022

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου πρέπει όλοι οι μισθωτοί της χώρας να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2022. Υπενθυμίζεται πως η επιλογή αυτή αφορά τις μηνιαίες εισφορές κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού και εφάπαξ. Όποιος επαγγελματίας δεν επιλέξει κατηγορία, θα υπαχθεί αυτόματα στην πρώτη.

Τι ισχύει για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Όσοι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί, καθώς και ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, ασφαλίζονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, υπάγονται υποχρεωτικά για την επικουρική ασφάλισή τους στο ΤΕΚΑ.

Oι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμμισθοι δικηγόροι και οι μισθωτοί μηχανικοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών ασφαλιστικών κατηγοριών, οι οποίες αντιστοιχούν σε διαφορετικά ποσά μηνιαίας καταβολής. Η κατάταξη σε μία από τις ασφαλιστικές κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε κλάδο ασφάλισης. Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για το ΤΕΚΑ είναι ίδιες με τις εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ ("παλιά" επικουρική).

Το ύψος των μηνιαίων εισφορών καθορίζεται μέσω της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγεται ο ασφαλισμένος έπειτα από ελεύθερη επιλογή μεταξύ των τριών ασφαλιστικών κατηγοριών (όπως και στην "παλιά" επικουρική), ως εξής (έως 31 Μαΐου 2022): 1η: 42 ευρώ, 2η: 51 ευρώ, 3η: 61 ευρώ. Από 1/6/2022 οι κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής: 1η: 39 ευρώ, 2η: 47 ευρώ και 3η: 56 ευρώ.

Οι πληρωμές πραγματοποιούνται σε όλες τις τράπεζες μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

Η καταβολή των εισφορών από τους δικηγόρους στο ΤΕΚΑ συναρτάται με άμεση ταμειακή κίνηση πίστωσης του ατομικού λογαριασμού τους. Αν δεν καταβληθούν οι εισφορές, δεν πιστώνεται ο ατομικός τους λογαριασμός και δεν μπορεί να πιστωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός χωρίς ταμειακή κίνηση εξόφλησης των εισφορών. Για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εξόφληση μέσω λογιστικού συμψηφισμού έναντι των γραμματίων προείσπραξης.

Όσον αφορά τις εισφορές των μηχανικών (εγγεγραμμένων στο ΤΕΕ) και των δικηγόρων (εγγεγραμμένων στον οικείο τους δικηγορικό σύλλογο), δεν πρέπει, απαραίτητα, να πληρώνονται στο ΤΕΚΑ, καθώς η υπαγωγή στην ασφάλιση έχει αποσυνδεθεί από την ιδιότητα και πλέον βασικό στοιχείο της υπαγωγής στην ασφάλιση είναι η έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Σε σχέση με τη μεταβολή στοιχείων επικοινωνίας στο Μητρώο, τo TEKA αντλεί τα στοιχεία του μητρώου των ασφαλισμένων του από τον e-ΕΦΚΑ. Συνεπώς, η μεταβολή στοιχείων επικοινωνίας γίνεται είτε στο Τμήμα Μητρώου σε οποιοδήποτε υποκατάστημα e-ΕΦΚΑ είτε διαδικτυακά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται από τον e-ΕΦΚΑ μέσω των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ασφαλιστική ενημερότητα είναι ο υπόχρεος να έχει εξοφλήσει / τακτοποιήσει / ρυθμίσει όλες τις οφειλές του και προς το ΤΕΚΑ και προς τον e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: capital

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ