Κακοκαιρία Ελπίς: Με τηλεργασία το Δημόσιο την Τρίτη, ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα

Petite Perle 300×250

Προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των οδηγιών που παρέχονται από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο συνιστούν την αποφυγή μετακινήσεων, ειδικώς για την Τρίτη, 25η/1/2022 υπενθυμίζεται εκ νέου ότι συνιστάται η παροχή τηλεργασίας από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους.

Η ως άνω τηλεργασία ειδικά για την ημέρα αυτή θα παρασχεθεί, εφόσον συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, ακόμα και για το σύνολο των εργαζομένων εκάστου φορέα και ανεξαρτήτως  του ποσοστού τηλεργασίας που έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία βάσει του οικείου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για  την ενημέρωση των πολιτών  με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. 

Επιπλέον, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού θα πρέπει να θεωρήσουν δικαιολογημένη τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευση των υπαλλήλων τους εφόσον κατά κοινή πείρα και λογική αυτή είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί εγκαίρως λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως  και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών.

Τα ως άνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς. Οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για θέματα ανθρώπινου δυναμικού εκάστης Υπηρεσίας παρακαλούνται για την έγκαιρη ενημέρωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η εφαρμογή των ανωτέρω.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι υπάλληλοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στη Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα τους. Σε περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού κρίνουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που ανακύπτουν, θα απευθύνονται αποκλειστικά στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου για περαιτέρω διευκρινίσεις μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected]  ή στους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς για τους ΟΤΑ που αναγράφονται στις πληροφορίες της παρούσας.

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».  

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ