Κρήτη – κακοκαιρία: "Γυρίζουν την πλάτη" στην τηλεκπαίδευση οι δάσκαλοι

Petite Perle 300×250

Σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών και στην Κρήτη έφερε απόφαση του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω Webex εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει και το νησί.

Οι ενώσεις καθηγητών και δασκάλων τόσο σε Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο, αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου λέγοντας πως δεν υπάρχει "Καμία υποχρεωτικότητα τηλεκπαίδευσης από την οικία και με προσωπικά μέσα".

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μακράκης, αναφέρει τα εξής:

Καμία υποχρεωτικότητα τηλεκπαίδευσης από την οικία και με προσωπικά μέσα

Φτάνει πια η κοροϊδία Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας

Τα σχολεία, σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας κλείνουν, λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Είναι προφανές πως τα ανύπαρκτα μέτρα για την πανδημία, η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, το κυβερνητικό σχέδιο «ανοιχτές πόρτες και παράθυρα» και σε συνδυασμό με τις υποβαθμισμένες υποδομές, δημιουργούν για μία ακόμα φορά μια εκρηκτική κατάσταση. Παράλληλα, με ευθύνη και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ δεν έχει υπάρξει καμία αναβάθμιση στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, αλλά ούτε στις υποδομές και στον τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει στα σχολεία.

Ήδη οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατ' εντολή του Υπουργείου Παιδείας, στέλνουν οδηγίες για ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση του WEBEX, δίχως μάλιστα σαφείς οδηγίες και επίσημα έγγραφα με τις υπογραφές και τον αριθμό πρωτοκόλλου. Υπάρχει, βέβαια, και το πρόσφατο πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εκθέτει το Υπουργείο Παιδείας για σημαντικές παραβιάσεις κατά την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή η κα. Κεραμέως «πλασάρει» το αφήγημα του voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς λες και με το ποσό αυτό, αν και όποτε δοθεί, υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού. Φαίνεται να πιστεύει η κα. Υπουργός ότι οι εκπαιδευτικοί ξεγελιούνται με «καθρεφτάκια και γυαλιστερές χάντρες». Δυστυχώς για την ίδια και την κυβέρνησή της είναι εδραιωμένη πια η πραγματικότητα σε όλη την κοινωνία πως παρά τις επισημάνσεις μας δυο χρόνια τώρα για ενίσχυση των σχολείων με τεχνολογικό εξοπλισμό και γρήγορο ίντερνετ-οπτική ίνα- δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να μπορεί από το σχολείο να παρέχεται τηλεκπαίδευση. Την καλούμε να σταματήσει να δίνει κατευθύνσεις και ξεκαθαρίζουμε πως ακριβώς έχει η κατάσταση.

Τέλος, θέλουμε να ρωτήσουμε τους «φωστήρες» του Υπ. Παιδείας, τι θα γίνει με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές που δε διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό στα σπίτια τους, τους συναδέλφους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων για την τηλεκπαίδευση; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μετακινηθούν με ασφάλεια, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μέσα της τηλεκπαίδευσης; Τι θα γίνει χωρίς «ειδική άδεια» για όλους τους γονείς; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης;

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» επισημαίνουν τα παρακάτω:

Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα τηλεκπαίδευσης από την οικία και με ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.

Η τηλεκπαίδευση υλοποιείται από το χώρο εργασίας, δηλαδή από τις σχολικές μονάδες. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται.

Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία λόγω των καιρικών συνθηκών ή δεν μπορεί να υποστηριχτεί, εξαιτίας έλλειψης τεχνολογικών μέσων ή δικτύου από τα σπίτια μας, η εξ αποστάσεως και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, δηλώνουμε αδυναμία.

Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αξιοποιήσαμε την τηλεκπαίδευση, με αποκλειστικά δικό μας εξοπλισμό, με προσωπικά έξοδα, για τα οποία ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε και χωρίς επιμόρφωση, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και στηρίξαμε τους μαθητές μας με όλους τους τρόπους. Φτάνει πια!!! Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και η υπουργός παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί με βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πράξη και όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης θα βρούμε τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Όμως επικοινωνιακές πολιτικές με ξένα κόλλυβα –στις πλάτες των εκπαιδευτικών- δε θα κάνει και όσο και να το επιχειρεί δε θα το ανεχτούμε.

Ανακοίνωση από τον  Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι πέντε Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αποφάσισαν την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων για τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που επικρατεί στη χώρα, κατ' επέκταση, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, εφαρμόζεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όχι ασύγχρονη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ρεθύμνου, θεωρείται αρκετά επικίνδυνη η μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία, καθώς θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν παγετό στο οδόστρωμα, πόσο μάλλον η μετακίνηση στους υπόλοιπους τέσσερις περιφερειακούς, επαρχιακούς, ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η οποία κρίνεται δυσμενέστερη.

Επομένως, το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ρεθύμνου, καλεί όλους τους συναδέλφους (διευθύντριες/ες, προϊσταμένες/ους και λοιπούς εκπαιδευτικούς) να μη μετακινηθούν από και προς την σχολική τους μονάδα τις 2 επόμενες μέρες, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις των Δήμων, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά λόγω επικινδυνότητας για όλους.

Επιπλέον, κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να εργαστεί από τον δικό του χώρο με τον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση είχε χαρακτηριστεί παράτυπη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κι όφειλε το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί εντός 2μήνου κι ακόμα συμμορφώνεται!!!

Φτάνει πια!!! Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί, με βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πράξη και όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενοι τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας θα βρούμε τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Όλα αυτά αποτελούν επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία τόσο έναντι της πανδημίας του ιού covid 19, από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών, αλλά και υποστελεχωμένα με ακάλυπτα εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά.

Διαφυλάσσουμε τον εργασιακό μας χώρο και το εργασιακό μας ωράριο!

Πηγή: ekriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ