ΠΟΥ: Ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους επανεκλέγεται επικεφαλής

O δρόμος για την επανεκλογή τον Μάιο του Αιθίοπα Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μοναδικού υποψηφίου, ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άνοιξε σήμερα έπειτα από μια διαδικαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενεύη.

"Οι λέξεις δεν φθάνουν. Πολύ ευγνώμων για την ανανεωμένη υποστήριξη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., μετά την ψηφοφορία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

"Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα", είπε, ευχαριστώντας τις χώρες μέλη για την υποστήριξή τους στη διάρκεια αυτής της περιόδου που σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19.

Θα πρέπει ακόμη να εκλεγεί επίσημα τον Μάιο από το σύνολο των χωρών μελών του οργανισμού, μια εκλογή που αναμένεται να γίνει χωρίς δυσκολία αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Σε μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Π.Ο.Υ. --περίπου τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο-- επικύρωσαν επίσημα την υποψηφιότητά του, αφού πέρασε από δημόσια ακρόαση.

Κατά την παρουσίασή του, κάλεσε τις χώρες να "ενδυναμώσουν τον ρόλο του Π.Ο.Υ. στην καρδιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της υγείας" και τους ζήτησε να αναγνωρίσουν "την υγεία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα".

Ο δρ Τέντρος, που είναι επικεφαλής του Π.Ο.Υ. από το 2017, χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ιδίως από τους Αφρικανούς επειδή επέτρεψε να στραφεί περισσότερο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, ιδίως στην πανδημία, προς την ήπειρο αυτήν.

Και η Αιθιοπία, που διεκδικούσε να διεξαχθεί έρευνα για τα σχόλιά του σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι απ΄όπου προέρχεται, δεν κατάφερε να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του, ελλείψει υποστήριξης.

Η Αιθιοπία πέτυχε, ωστόσο, να εμποδίσει ώστε η υποψηφιότητά του να προταθεί από την Αφρική. Έτσι, την υποψηφιότητά του πρότειναν 28 χώρες μέλη του Π.Ο.Υ., μεταξύ των οποίων η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένας μικρός αριθμός αφρικανικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Κένυα και η Ουγκάντα.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ