ΔΕΥΑΗ και δημοτική αρχή Ηρακλείου φορτώνουν κι άλλα βάρη στον λαό του δήμου με την αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Την αύξηση των τιμολογίων νερού αποφάσισε η ΔΕΥΑΗ και η δημοτική αρχή Ηρακλείου, προσθέτοντας άλλο ένα χαράτσι, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού γονατίζει από την ακρίβεια (που ήρθε για να μείνει)και το λαϊκό εισόδημα είναι ήδη λεηλατημένο.

Δημοτικές αρχές- κυβερνήσεις- ΕΕ αντιμετωπίζουν το αγαθό του νερού και τη χρήση του ως εμπόρευμα, με όρους «κόστους» και «κέρδους»και έτσι καλούν το λαό να το ακριβοπληρώνει.

Συγκεκριμένα :

  • Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που για να μείνουν κερδοφόρες αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενών τους και επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια και με το κόστος ύδρευσης(αύξηση 15%έως 20%) και με το βάρος του κόστους κατασκευής έργων, που το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού,των εργαζομένων ενώ την ίδια ώρα ελαφρώνουν το τιμολόγιο προς επιχειρήσεις (ξενοδοχεία μείωση 25%), κτλ.
  • Μετακυλίεται στο τιμολόγιο ύδρευσης για λαϊκή κατανάλωση η ακρίβεια στην Ενέργεια, λόγω απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και των «πράσινων μπίζνες» του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η επιβολή ΦΠΑ στην τιμή του νερού και η «επιδότηση» μιας ιδιωτικής επιχείρησης (ΔΕΗ) από τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών,μέσα από την τιμολόγηση των καταναλώσεων των ΔΕΥΑ με το οικιακό τιμολόγιο αντί βιομηχανικό, ενώ την ίδια στιγμή παρέχεται ρεύμα σε εξευτελιστική τιμή στους μεγαλοβιομήχανους.
  • Έχει προστεθεί στους λογαριασμούς και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης,που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής τουθέτονταςτάχα σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση του.

Κι ενώ ο λαός του Ηρακλείου πληρώνει σειρά τελών και φόρων,υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα του νερού (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και με την ποιότητά του. Ταυτόχρονα απουσιάζουν έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ως«Λαϊκή Συσπείρωση»διεκδικούμε :

-Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.

-Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες λόγω οφειλής. Καμία μεταφορά οφειλής από τη ΔΕΥΑ ή της υπηρεσίες του Δήμου στις εφορίες, καμία δέσμευση ΑΦΜ.

-Διεύρυνσητων δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου και επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών ή άλλων προβλημάτων γιατην άμεση μείωση των τιμολογίων σε άνεργους, απλήρωτους εργάτες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

– Αύξηση των τιμολογίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.

-Πλήρηκρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα έργα για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού.

-Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο.

-Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.

Related Articles