Εμβολιασμένο το 71% του πληθυσμού της Κρήτης – Επιστρέφουν οι εμβολιασμοί στις πλατείες

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Σταθερή χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στο νησί, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Όπως ανέφερε η κα. Μπορμπουδάκη, στο νησί υπάρχουν 24ωρα που δίνουν μια μικρή αύξηση νοσηλειών και ημέρες που υπάρχουν πολλά εξιτήρια και μικρός αριθμός εισαγωγών. «Έχουμε τις τελευταίες 48 ώρες μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες, έχουμε 262 νοσηλείες ωστόσο μπορεί να οφείλεται αυτό στο ότι ερχόμαστε μετά από ένα Σαββατοκύριακο που δεν δίδονται εξιτήρια. Επομένως, ζητήθηκε από νωρίς το πρωί να ελεγχτούν τα εξιτήρια και φυσικά για να μην δημιουργείται η οποιαδήποτε υπόνοια, εφόσον ολοκληρώσει τη θεραπεία του ο ασθενής μπορεί με ασφάλεια να επιστρέψει στο σπίτι. Έχουμε 27 συμπολίτες μας διασωληνωμένους από τους 36 που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Μπορεί να έχουμε νοσηλείες σε ΜΕΘ, δεν έχουμε όμως διασωλήνωση σε όλα τα περιστατικά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι πλέον επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον, που δημιουργεί επιπλοκές αλλά μικρότερες από αυτές της Δέλτα και έχουμε ένα αριθμό θανάτων, συγκριτικά με άλλες εβδομάδες, αυξημένο όμως είναι αναμενόμενος. Γιατί είναι συμπολίτες μας που έφυγαν από κοντά μας λόγω της συνοσυρότητας που είχαν, από αρκετό καιρό νοσηλείας σε ΜΕΘ. Είναι δηλαδή κάτι που δεν μας δημιουργεί ανησυχία όμως κάθε απώλεια είναι κάτι που μας προβληματίζει. Όλοι όσοι έφυγαν δεν στερήθηκαν νοσηλεία και είχαν την απαιτούμενη φροντίδα».

Η κα. Μπορμπουδάκη, σημείωσε πως οι εμβολιασμοί στην Κρήτη, κυμαίνονται σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό καθώς έχει εμβολιαστεί πλήρως το 71% του γενικού πληθυσμού και έχουν γίνει 278.644 αναμνηστικές δόσεις. Ο εμβολιασμός στους άνω των 20 ετών έχει φτάσει στο 965! «Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό γιατί σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τις καταγραφές που έχουμε στην 7η ΥΠΕ, η πλειοψηφία συμπολιτών μας που είναι εμβολιασμένοι, ακόμη και αν χρειαστεί να νοσηλευτούν η εκβάση την πορεία της νόσου, είναι ικανοποιητική. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί».

Οι εμβολιασμοί προχωρούν ικανοποιητικά και στις μικρότερες ηλικίες. Έχουν αναπτυχθεί εμβολιαστικές γραμμές σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης εκτός της Νεάπολης καθώς ο πληθυσμός καλύπτεται από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. «Είμαστε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνοι εκεί, παρακολουθούμε τα ραντεβού ώστε αν χρειαστεί να αναπτύξουμε και άλλες γραμμές για τα παιδιά. Έχουμε τη δυνατότητα στην πρωτοβάθμια να υποστηρίξουμε γραμμές εφόσον χρειαστεί. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε επικοινωνία με το Ρέθυμνο όπως και στους άλλους νομούς, για να αναπτύξουμε εμβολιαστικά στην πρωτοβάθμια, αν χρειαστεί. Αυτό που είναι σημαντικό για τους ενήλικες, είναι η ανάπτυξη εμβολιαστικών γραμμών όπου χρειάζεται, προκειμένου το ραντεβού να μην πηγαίνει πολλές ημέρες αργότερα. Να ελέγχουμε στο σύστημα τη δυνατότητα εμβολιασμού μας, εφόσον έχει παρέλθει ο χρόνος που απαιτείται, όχι νωρίτερα».

Έρχεται pet scan στο ΠΑΓΝΗ

Η κα. Μπορμπουδάκη ξεκαθάρισε πως η 7η ΥΠΕ Κρήτης δεν έχει εστιάσει τις δράσεις της μόνο στον κορωνοϊό, αλλά προσπαθεί να προχωρήσει θέματα που διασφαλίζουν την δημόσια υγεία. «Την Παρασκευή, υπέγραψα και έχει φύγει στο υπουργείο η έγκριση σκοπιμότητας του pet scan για το ΠΑΓΝΗ, ένα μηχάνημα που θα βοηθήσει τα μέγιστα και θα μπορέσει να υποστηρίξει τον κόσμο της Κρήτης που δεν θα χρειάζεται να μεταβεί στην Αθήνα, με ότι συνεπάγεται αυτό. Ένα αίτημα που ως αναπληρώτρια στο ΠΑΓΝΗ το είχαμε εντάξει το 2014 και βλέπουμε να ολοκληρώνεται στο επόμενο διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό. Σαν ΥΠΕ έχουμε προχωρήσει μαζί με τα νοσοκομεία είτε σε εγκατάσταση βιοατρικού εξοπλισμού είτε σε ενίσχυση εξοπλισμού. Δυστυχώς, η πανδημία δεν έχει επιτρέψει να δείξουμε τις ικανότητες που έχουμε για να υποστηρίξουμε τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, η οποία αναφέρθηκε στα μονοκλωνικά αντισώματα, όσοι πολίτες προχώρησαν στα σχετικά αιτήματα, όλα εξετάστηκαν και δεν υπήρχε κανείς που να μην έλαβε απάντηση από την Κεντρική Επιτροπή. Όλοι οι πολίτες, των οποίων το αίτημα εγκρίθηκε, πραγματοποιήθηκε η έγχυση με απόλυτη ασφάλεια σε μερικές ώρες χωρίς να υπάρχει ταλαιπωρία στους ασθενείς. Συμπλήρωσε όμως, πως μέχρι στιγμής η 7η ΥΠΕ Κρήτης δεν έχει κάποια εμπλοκή στα αντιικά χάπια, όμως η διαδικασία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Κλείνοντας, η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε πως θα επαναληφθούν και οι εμβολιασμοί στις πλατείες. Ήδη εξετάζεται να προχωρήσει ο ανοιχτός εμβολιασμός στο Λασίθι και να συνεχιστεί η δράση ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Πηγή: creta24

Related Articles