Κρήτη: Στα μπλόκα σήμερα οι αγρότες – Τι διεκδικούν

Petite Perle 300×250

Κατώτατες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής τα κυρίαρχα αιτήματα των παραγωγών που προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά.

Με το κορυφαίο τους σύνθημα «Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα», κατεβαίνουν στον δρόμο σήμερα οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε Ηράκλειο και Χανιά. Θα προχωρήσουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά προειδοποιούν με κλιμάκωση αν δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση, ενώ απευθύνουν κάλεσμα στον αγροτόκοσμο να βγει στους δρόμους του αγώνα και να δώσει, έτσι, δυναμική απάντηση για τα προβλήματα επιβίωσης της υπαίθρου, στη λογική ότι «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό»!

Στον νομό Ηρακλείου, δύο είναι τα σημεία προσυγκέντρωσης, υπό τη διοργάνωση των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων και Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Τυμπακίου: στις 10 σήμερα το πρωί στον κόμβο των Πεζών και στις 11 στον κόμβο του Γιόφυρου.

«Θα δώσουμε μάχες ζωής»

Για την ανάγκη να κατέβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι σήμερα από τα χωριά τους και να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις αυτές μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Θα έχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί στα Πεζά προσυγκέντρωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Μονοφατσίου και της ενδοχώρας (Αρκαλοχώρι και ευρύτερη περιοχή Πεδιάδας). Αργότερα, θα κατευθυνθούμε κι εμείς στο Γιόφυρο, όπου θα συγκεντρώνονται οι συνάδελφοί μας από τη Μεσαρά και το Μαλεβίζι. Και θα δούμε, στη συνέχεια, η μηχανοκίνητη πορεία μας πού θα καταλήξει», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. «Ή στην Αποκεντρωμένη ή στην Περιφέρεια Κρήτης. Πάντως, και οι δύο φορείς ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης. Απλά στην πρώτη περίπτωση είναι διορισμένη η Μαρία Κοζυράκη και στη δεύτερη περίπτωση είναι εκλεγμένος ο Σταύρος Αρναουτάκης. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, εμείς δεν τους ξεχωρίζουμε και θα πάμε στον έναν από τους δύο, αλλά ίσως και στους δύο, να επιδώσουμε το ψήφισμά μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Το κόστος είναι στα ύψη. Και θα βγούμε να το καταγγείλουμε. Και θα απαιτήσουμε να επιδοτηθούμε. Να μπουν, δηλαδή, ζητήματα τέτοια που θα μας ενισχύσουν. Γιατί το κόστος παραγωγής είναι πάνω από 40 με 50%».

Μάλιστα, ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του συνδικαλιστή και για τις ζημιές από την πρόσφατη χιονοθύελλα. «Εμείς στον κάμπο δεν είχαμε ουσιαστικά ζημιές. Αλλά υπάρχει ζημιά στις Αρχάνες, ενώ η πολύ μεγάλη ζημιά είναι από τη μεριά του Αρκαλοχωρίου. Όμως, πέρα από τα σπασίματα των κλαδιών, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Έχουμε τη βιάση να μαζευτούν οι αμάζευτες ελιές. Στο μεταξύ εμείς είμαστε και απροστάτευτοι. Γιατί οδικό δίκτυο δεν έχουμε, αποζημίωση δεν υπάρχει και ο καιρός δεν είναι βολικός για να βγούμε έξω να μαζέψουμε τον καρπό μας. Φανταστείτε ότι τώρα που έφτιαξε ο καιρός τυραννήθηκαν οι άνθρωποι να προλάβουν να μαζέψουν. Και "κάρφωξαν" τρακτέρ. "Κάρφωξαν" αυτοκίνητα! Και, στο μεταξύ, οι Δήμοι και οι δήμαρχοι είναι το "ξέπλυμα" του κράτους. Αβαντάρουν αυτή την πολιτική και κάνουν "γαργάρα" τα προβλήματά μας»!

Στο ερώτημά μας για τις επόμενες κινήσεις των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα στην Κρήτη, ως μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων λέει χαρακτηριστικά: «Η αγροτιά βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Έχουμε οξυμμένα προβλήματα, συντονιζόμαστε και βγαίνουμε στους δρόμους. Εμείς θα δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινητοποιήσεις μας. Πάντως, θα αγωνιστούμε. Δε θα τους αφήσουμε να μας εξαφανίσουν»…

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων και Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Τυμπακίου, καθώς και οι συνάδελφοί τους από τον νομό Χανίων, καταγγέλλουν την ακρίβεια, το κόστος παραγωγής, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ όπως τον χαρακτηρίζουν, ενώ βάζουν ζητήματα για τις ζημιές που δημιούργησε η τελευταία κακοκαιρία, και την ανάγκη για συνολικότερη στήριξη των αγροτών. Ταυτόχρονα, αναφέρονται στην ανάγκη για αγωνιστικές πρωτοβουλίες, «που θα απαντάνε στην κοροϊδία της κυβέρνησης που πετάει ψίχουλα, για να μην υπάρξουν διεκδικήσεις»…

Στα Χανιά

Σε κινητοποίηση και μηχανοκίνητη πορεία κατεβαίνουν και οι αγρότες των Χανίων, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον κόμβο των Μουρνιών στις 11 σήμερα το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια, κ.ά.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν εξασφαλίζουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων που διεκδικούν μέτρα ανακούφισης του αγροτικού εισοδήματος. Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χωριό», αναφέρει στο κάλεσμά της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Τα αιτήματα – Τι διεκδικούν οι αγρότες

Αναλυτικότερα οι αγρότες της Κρήτης διεκδικούν:

– «Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα.

– Μείωση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά εφόδια και το αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο.

– Κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες.

– Εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.

– Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που κλέβει το όνομα της τσικουδιάς από τους αμπελουργούς.

– Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας»!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ