Τα αρχαία δέντρα διαθέτουν «χρυσά γονίδια» και τα προσφέρουν στα νεότερα

Petite Perle 300×250

Υπάρχουν δέντρα που είναι 10-20 φορές αρχαιότερα από τον μέσο όρο ηλικίας των δέντρων της Γης. Τα δέντρα αυτά αποτελούν ποσοστό μόλις 1% των δέντρων του πλανήτη αλλά όπως φαίνεται επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη τους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Plants» ερευνητές του Κέντρου Επιστήμης Δέντρων στο Ιλινόις στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα αρχαία δέντρα μεταφέρουν στα δέντρα που βρίσκονται κοντά τους πολύτιμες πληροφορίες για την επιβίωση τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αρχαία δέντρα μεταφέρουν στα υπόλοιπα «χρυσά γονίδια» όπως τα χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Πρόκειται για γονίδια που στην ουσία μεταφέρουν στα νεότερα δέντρα την «εμπειρία» των αρχαίων και τα όσα πρέπει να κάνουν για να προσαρμόζονται σε κάθε είδους μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον για να επιβιώνουν. Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο που γνωρίζουμε είναι ένα είδος λεύκας που βρίσκεται στο Εθνικό Δάσος της Γιούτα στις ΗΠΑ και έχει ηλικία 80 χιλιάδων ετών. Η αρχαιότητα ενός δέντρου διαφέρει από είδος σε είδος.

Μια οξιά για να θεωρηθεί αρχαία πρέπει να περάσει τα 225 έτη, οι βελανιδιές τα 400 έτη και τα πουρνάρια τα 900 έτη. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς όσο περισσότερο καταφέρνει να ζει ένα δέντρο τόσο περισσότερα χρυσά γονίδια μεταφέρει στις επόμενες γενιές δέντρων. Μάλιστα παρά την ηλικία τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρχαία δέντρα είναι πιο αποτελεσματικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από τα νεότερα δέντρα. Όμως η κλιματική αλλαγή και φυσικά η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών μειώνει τον ήδη μικρό πληθυσμό των αρχαίων δέντρων γεγονός που αν η νέα μελέτη είναι ορθή έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την βιοποικιλότητα αλλά και την υγεία των δέντρων του πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ