Χρήστος Σαρτζετάκης: Σήμερα στις 12:00 η εξόδιος ακολουθία με τιμές αρχηγού κράτους

Petite Perle 300×250

Το τελευταίο «αντίο» θα πουν σήμερα στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πολίτες.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εκλιπόντος η ταφή του Χρήστου Σαρτζετάκη θα τελεστεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία.

Επιθυμία της οικογένειας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τυχόν δωρεές να κατατεθούν στη Φλόγα Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση.

Με τιμές αρχηγού κράτους και δημόσια δαπάνη η κηδεία


Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.

Αυτό προβλέπει για το τελευταίο «αντίο» στον Χρήστο Σαρτζετάκη -που πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε ηλικία 92 ετών- η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους, να τηρηθεί δημόσιο πένθος από τις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου του και για τρεις ημέρες, καθώς και κατά την ημέρα της κηδείας του και να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της Χώρας, έως και την ημέρα της κηδείας του, όπως επισημαίνεται.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Σαρτζετάκης


Γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφού άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα τη δικηγορία, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Με εκπαιδευτική άδεια έκανε το 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.

Ηταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Δικαστική και Πολιτική Πορεία


Το 1963, ενώ υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ανέλαβε ως ανακριτής την υπόθεση της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη.

Το 1968, επί χούντας, απολύθηκε από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Με την κατάρρευση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη. Το 1981 προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτου.

Κατά την Προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, στις 29 Μαρτίου 1985. Παρέμεινε στη θέση του Προέδρδου της Δημοκρατίας μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Μετά το 1990 έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή αν και αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και δημοσίευε κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν Επίτιμο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και ήταν Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ