"Εσφάλιξε η πόρτα τσ' Αθηνάς Μαματζάκη και του Βασίλη Καλλέργη"

Petite Perle 300×250

Έκλεισε η ξύλινη πόρτα του σπιτιού, που για σειρά πολλών χρόνων (από προκατοχικά μέχρι χθες) φιλοξένησε γονείς και παιδιά.

Το σπίτι που έκλεισε εφτασφράγιστα μυστικά και που διδάχτηκατε πως θα πορευθεί η πολυμελής σας οικογένεια, για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στην καθημερινή σας ζωή.

Στάθηκε άτυχη η οικογένειά σας, αφού από το 1945 έφυγε ο πατέρας σας και μείνατε ορφανές. Όλα τα βάρη τα σήκωσε η Αθηνιά και μεγαλώνοντας λίγο και σείς τα μοιραζόσασταν αγόγγυστα, όλες μαζί.

Αντίξοες συνθήκες, δύσκολη η αγροτιά, πολλές υποχρεώσεις οι εφτά θυγατέρες μέσα στο μεγάλο πόνο του πεθαμένου πατέρα,

Μαυροντυμένες όλες, αλλά με πίστη προστατευτήκατε από τον γείτονά σας Ερημίτη και Δάσκαλο Άγιο Αντώνιο, που υπηρετήσατε μέχρι χθες.

Μάθατε να επεξεργάζεστε μόνες σας το οτιδήποτε, και να το αξιοποιείτε με τον πιο σωστό τρόπο χάριν του κουμάντου και της τάξης της μεγάλης.

Από το στάρι να ζυμώσετε το παξιμάδι και το ψωμί και να το φουρνίζετε στου μπάρμπα σας του Μαματζογιώργη το φούρνο, για να υπάρχει στο τραπέζι σα, αλλά και να ποχερήσετε. Οι ελιές έλαμπαν, γυάλιζαν στο πήλινο κιουπί, διαλεγμένες μια-μια. Ο εξαιρετικός πελτές ο διάφανος, έβγαινε από τα χέρια σας. Το καρύδι και η σταφίδα δεν σας έλειπαν για να κερνάτε με τη τσικουδιά. Τα αμπελόφυλλα τάπα- τάπα όμορφα ταξινομημένα μέσα στην εφημερίδα και μας λέγατε πως να τα συντηρήσουμε.

Επαναλαμβάνω ξανά ότι με τάξη και κουμάντο τα σημαντικότερα σε μια οικογένεια, πορευθήκατε, παντρέψατε, θάψατε και τόσα άλλα που δε χωρούν σε σελίδες.

Ευχόμαστε όλοι να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει και να έχεις καλή αντάμωση με γονείς και αδέλφια.

Ευχαριστούμε για την αγάπη που δείξατε όλες οι αδελφές στην οικογένειά μου.

Βιβίνα Γεωργαντωνάκη – Ζαχαριουδάκη

6 Φεβρουαρίου 2022

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ