Ποιοι θεωρούνται από σήμερα ανεμβολίαστοι – Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά

Petite Perle 300×250

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα, η παράταση που είχε δοθεί απο το υπουργείο Υγείας  στη χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

Έτσι όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον προηγούμενο εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει  επτά μήνες  θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση διαφορετικά  θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περισσότεροι από 300. 000 πολίτες

Θεωρούνται  ανεμβολίαστοι όσοι :

Δεν έχουν κάνει την 3η δόση κι έχουν περάσει 7 μήνες από τη 2η δόση, έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο κι έχουν περάσει 3 μήνες , έχουν νοσήσει πριν 3 μήνες 2

Δεν έχουν πρόσβαση  όσοι δεν έκαναν την Τρίτη δόση :

Σε  κέντρα διασκέδασης · κλειστούς χώρους εστίασης · θέατρα · κινηματογράφους · μουσεία · εκθέσεις · συνέδρια · γυμναστήρια .

Πρόσβαση  με  PCR ή RAPID TEST έχουν :

Σε  καταστήματα λιανικού εμπορίου · ανοικτοί (εξωτερικοί) χώροι εστίασης · κομμωτήρια · ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι εργασίας · εκπαίδευση · χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής ή με συναφείς δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι έχει αλλάξει ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Χαλαρώνουν τα μέτρα για τα ταξίδια και τους εμβολιασμένους πολίτες που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Από τις 6 το πρωί έως και τις 21 Φεβρουαρίου, όσοι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών είναι εμβολιασμένοι, θα εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς τεστ αλλά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία αφορά επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.

Η νέα ΝΟΤΑΜ προβλέπει, άφιξη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό:

α) εμβολιασμού με χρονική ισχύ 9 μηνών

β) νόσησης διάρκειας έως 180 ημερών είτε

γ) αρνητικού αποτελέσματος, PCR εντός 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών

Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορονοϊού, δηλαδή έως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00. Ειδικά στους χώρους εστίασης  τηρούνται οι αποστάσεις μόνο με καθήμενους  και με μέγιστο αριθμό τους έξι ανά τραπέζι. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και όσους  νόσησαν το τελευταίο τρίμηνο.

Πηγή: ertnews

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ