Δένδιας για Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί για το μεταναστευτικό

Τελευταία Ενημέρωση:

Σκληρή απάντηση στον Τούρκο ομολογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις δηλώσεις του με τον Φινλανδό ΥΠΕΞ, έδωσε από την Ρώμη ο Νίκος Δένδιας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, και θα τηλεφωνήσω στον φίλο μου και ομόλογό μου [τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών] για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος Υπουργός. Όμως θέλω να είμαι σαφής.

Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού.

Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση».

Αναφορικά με το ταξίδι του στην Ρώμη, είπε ότι είχε συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, με την οποία έκανε μία εκτενή συζήτηση και μία πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα.

Επίσης, επισκέφθηκε τον Εκτελεστικό Διευθυντή του World Food Programme και του παρέδωσε επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές στο λιμάνι της Βεγγάζης, έναν χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη.

Επίσης, συναντήθηκε με 35 Πρέσβεις Αφρικανικών, Νοτιοαμερικανικών και Ασιατικών χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να τους εξηγήσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και να ζητήσει την ψήφο των χωρών τους – όσες μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευτεί – για την εκστρατεία για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Related Articles