Κορωνοϊός: Γήπεδα και καρναβάλια σήμερα στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών

Πληροφορίες ότι στα γήπεδα η χωρητικότητα θα πάει από το 10% στο 40% ή και 50% – Γιατί παραμένει τόσο υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού –  Tουλάχιστον 300.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων παραμένουν ανεμβολίαστα

Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή των ασθενών και των νεκρών, με την αγωνία για την κυκλοφορία της… αόρατης υποπαραλλαγής Omicron, BA.2 που πιθανόν «συντηρεί» και την επιδημία κορωνοϊού, αλλά και με «καυτά» θέματα προς συζήτηση, για την επιστροφή στα γήπεδα και στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της εποχής, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Έπειτα από μια εβδομάδα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε υποχωρήσει κάτω από τις 20.000, χθες, με τα 22.889 νέα θετικά κρούσματα, η χώρα επέστρεψε στα επίπεδα της 1ης Φεβρουαρίου, που είχαν καταγραφεί 24.308 κρούσματα. Οι νέες εισαγωγές και οι απώλειες σε ημερήσια βάση είναι υψηλές. Στα νοσοκομεία εισάγονται κάθε μέρα 452 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 και οι θάνατοι που καταγράφονται είναι δεκάδες. Μέσα στις πρώτες οκτώ ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν καταλήξει 822 άνθρωποι. Το 75% των θανάτων αφορά σταθερά ανεμβολίαστους άνω των 70 χρόνων.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί δεν αποκλείουν πίσω από τη διατήρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά νούμερα, να κρύβεται η υποπαραλλαγή ΒΑ.2της Omicron, το «αόρατο» στέλεχος της μετάλλαξης που λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του απέκτησε και το προσωνύμιο Stealth Omicron, αφού τα PCR τεστ δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τις άλλες μεταλλάξεις. Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα της Omicron, ΒΑ.2, τα δύο αφορούσαν Αιγύπτιους επισκέπτες και τα άλλα Έλληνες, κατοίκους της Κρήτης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το protothema.gr, πλέον έχουν ανιχνευθεί στη χώρα και άλλα περιστατικά μόλυνσης με τη συγκεκριμένη, υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή της Omicron που έγινε γνωστή από το κύμα που σήκωσε στη Δανία και τις Σκανδιναβικές χώρες τον Ιανουάριο.

Στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, γίνεται τις τελευταίες ημέρες συστηματικά γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που έχουν συλλεγεί μέσα από στοχευμένο αλλά και τυχαιοποιημένο έλεγχο, και τα αποτελέσματα αναμένεται να περιληφθούν στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2 κατά πληροφορίες έχουν ανιχνευθεί στην Κρήτη, την Αττική και την Πελοπόννησο.

Τι θα συζητήσουν οι ειδικοί

Η χαλάρωση των περιορισμών, πχ σε εστίαση, διασκέδαση, μετακίνηση κα, τείνει να ολοκληρωθεί. Οι εμβολιασμένοι έχουν επιστρέψει σε μία σχετική κανονικότητα.

Αυτό που θα παραμείνει ως κόκκινη γραμμή ασφαλείας από τα μέλη της Επιτροπής και την κυβέρνηση είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ευάλωτους και ηλικιωμένους πολίτες άνω των 60 χρόνων που τροφοδοτούν δυστυχώς ασταμάτητα τη λίστα με τους θανάτους.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 300.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων παραμένουν ανεμβολίαστα, παρά το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που έχει επιφέρει από τις 16 Ιανουαρίου η παράβαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επιπλέον 324.000 άτομα λογίζονται ως ανεμβολίαστα για μια σειρά από δραστηριότητες καθώς δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση παρότι τους δόθηκε χρόνος πέραν του επταμήνου από τη δεύτερη δόση mΜRΝ ή του τριμήνου από το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ωστόσο, τα 140.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα σε συνδυασμό με τους περίπου 300.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 χρόνων, αποτελούν δεδομένα που κάθε άλλο παρά σε… αποκριάτικη χαλάρωση μπορεί να οδηγήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, κατά τη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να διατυπώσουν την εκτίμηση πως οι καρναβαλικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, ανεξάρτητα από το αν γίνουν σε ανοιχτούς χώρους, θα ενισχύσουν την αλυσίδα των μεταδόσεων και συνεπώς θα συντηρήσουν τους σκληρούς δείκτες σε υψηλά επίπεδα για αρκετές εβδομάδες ακόμη, μετά και τον Μάρτιο.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων από δημοφιλείς καρναβαλικούς προορισμούς έχουν αιτηθεί να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, προτάσσοντας ότι είναι ο τρίτος χρόνος που οι αποκριάτικοι εορτασμοί ακυρώνονται, με αποτέλεσμα να μετρούν σημαντικές οικονομικές ζημίες.

Το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας συνεκτιμάται βεβαίως από τους ειδικούς με το υγειονομικό αποτύπωμα. Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι και περιμένουν να δουν την υποχώρηση της πανδημίας και την αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ τον Μάρτιο ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τις συνθήκες του εφετινού, χωρίς περιορισμούς όπως ελπίζεται, Πάσχα. Επισημαίνουν δε πως σε μαζικές εορταστικές και μουσικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής περιορισμών σε μη εμβολιασμένους πολίτες, στοιχείο που οδηγεί στον εορτασμό της Αποκριάς για τους κλειστούς χώρους όπως γίνεται ήδη, και αυστηρά για τους εμβολιασμένους.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση, αναμένεται να εξεταστεί και το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων στα γήπεδα. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει το 10% στη χωρητικότητα των γηπέδων, με ανώτατο αριθμό φιλάθλων τους 1.000. Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί να αρθεί μερικώς ο περιορισμός στους θεατές σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους, προκρίνοντας το ποσοστό χωρητικότητας να φτάνει στο 40% ή και 50%.

Πηγή: protothema

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ