Γκάγκα: Έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις για τα αντιικά φάρμακα

Petite Perle 300×250

Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου – Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα, αλλά υπάρχει μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων – Δυο στα 10 παιδιά που εμφάνισαν MIS-C, χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ – Τρία παιδιά 13 ετών και κάτω έχουν διασωληνωθεί τις τελευταίες μέρες

Οι αιτήσεις για τα αντιικά φάρμακα, η εξέλιξη στη διάθεσή τους και το σύνδρομο MIS-C που έχει εμφανιστεί σε παιδιά, απασχόλησαν τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Ωστόσο, όπως είπε, παρότι ανησυχούμε για την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, λέγοντας: «Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, Θεσπρωτία και Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Omicron. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του. Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, αν και το φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στο ΕΣΥ. Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μίλησε για τα αντιικά φάρμακα, σημειώνοντας πως: «Η θετικότητα σήμερα βρίσκεται στο 6,2%, έγιναν περισσότερα από 300.000 τεστ. Για τα αντιικά φάρμακα, η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 757 αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς».

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευταίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα, ενώ σημαντικό ποσοστό εξ αυτών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με δυο δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Σε ερώτηση για τα τρια παιδιά που έχουν διασωληνωθεί με Covid το τελευταίο διάστημα, η κ. Γκάγκα είπε: «Είναι λίγο καλύτερο το 22 μηνών στο Ιπποκράτειο. Έχουμε άλλα δυο παιδιά στην Αθήνα, το ένα μπήκε μετά από τροχαίο, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πριν δέκα μέρες και βρέθηκε με Covid μέσα στη μονάδα. Το δεύτερο μπήκε χθες με σπασούς. Και τα δυο παιδιά είναι 13 ετών».

Πηγή: protothema

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ