Κρουσώνας: Το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης έστειλε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης (pics- vids)

Petite Perle 300×250

Πλήθος πιστών τίμησε τον προστάτη του οικισμού και άκουσε το κήρυγμα του κ. Ευγένιου

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στον ιστορικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου με συλλειτουργούς τον Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, Αρχιμανδρίτες και ιερείς της Αρχιεπισκοπής και της ενορίας Κρουσώνα.

Πλήθος πιστών, μικροί και μεγάλοι αψήφησαν το  τσουχτερό κρύο και τίμησαν όπως κάθε χρόνο άλλωστε τον προστάτη  Άγιο Χαράλαμπο και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο που μετέβη στον Κρουσώνα πρώτη φορά από τη νέα του θέση, στην πρώτη του εκτός πόλης του Ηρακλείου, Λειτουργία.

Στην πανηγυρική θεία λειτουργία ήταν σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αιρετοί εκπρόσωποι με καταγωγή από τον Κρουσώνα, κι όχι μόνο όπως και πλήθος τοπικών φορέων.  

Μετά το πέρας της Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπου μόνο  γύρω από το ναό, καθώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν επέτρεψαν διευρυμένη λιτανεία όπως στην προ covid εποχή ενώ ακολούθησε η ευλόγηση των  άρτων.  

Κατά την παρουσία του στον Κρουσώνα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μίλησε στους πιστούς για τον τιμώμενο Άγιο Χαράλαμπο του οποίου, όπως είπε το παράδειγμα έχουμε ανάγκη σήμερα.

Ακόμα έκανε αναφορές σε  παλαιότερες επισκέψεις του στην περιοχή, για το νόημα της αγάπης και της συγχώρεσης ενώ όπως και στον ενθρονιστήριο λόγο του έτσι και σήμερα έκανε νύξεις στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία που δεν χαρακτηρίζουν τον Χριστιανισμό.

«Χριστιανισμός και φανατισμός δε γίνεται, ορθοδοξία και μισαλοδοξία δε γίνεται.

Σήμερα δάσκαλός μας είναι ο Άγιος Χαράλαμπος και έχουμε ανάγκη να δούμε το δικό του παράδειγμα».   

Η πρώτη γνωριμία με τον Κρουσώνα

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την ομιλία του μίλησε για τις σχέσεις του με τον Κρουσώνα αλλά και για την πρώτη του γνωριμία με την  περιοχή  μέσα από μια παλιά φωτογραφία που είδε σε νεότερη ηλικία στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, για τον βίο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ευγένιο Α'. Μια υπέροχη φωτογραφία όπως είπε που από  τότε χαράχθηκε στη μνήμη του,  όπου απεικονίζεται ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος με τους Κρουσανιώτες της εποχής που φοράγανε την κρητική παραδοσιακή  φορεσιά, τα στιβάνια και τις κιλότες και στιγμιότυπα από την τοπική τότε αγορά. Τότε ήταν που αγάπησε τον Κρουσώνα.

Το γέμισαν δώρα… αλλά τα δώρα είναι οι άνθρωποι

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και πριν την λιτανεία της Ιερής εικόνας του Αγίου Χαράλαμπου κατά τη διάρκεια των ομιλιών έγινε το  θερμό καλωσόρισμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου από την τοπική εκκλησία και τις τοπικές αρχές.

Εκτός από τα λόγια αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα.  

Ο  εφημέριος της ενορίας Κρουσώνα, Δημήτριος Μερονιαννάκης, δώρισε στον  Προκαθήμενο της Κρητικής Εκκλησίας ένα ωμοφόριο και ένα πετραχήλι.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ένα εγκόλπιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπου.

Ο ίδιος ευχαρίστησε για να δώρα που έλαβε ως ένδειξη αγάπης και σεβασμό στο πρόσωπό του, και μίλησε για το πολύτιμο δώρο που είναι ο  άνθρωπος. « Τα δώρα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Κι αλίμονο αν ο καθένας από εμάς δεν είναι δώρημα»,  είπε ο σεβασμιότατος.

Ακολουθεί το βίντεο με απόσπασμα από το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου .

Νωρίτερα ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας τον καλωσόρισε στο Μαλεβίζι λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή που η πανηγυρική θεία λειτουργία τελέστηκε από τον ίδιο και δανείστηκε μια φράση που ο κ. Ευγένιος χρησιμοποίησε  κατά τη διάρκεια της τελετής της ενθρόνισης ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθούμε « αγαπάμε, συγχωρούμε, προχωρούμε».  

Μνημόνευση ψυχών

Ο Αρχιεπίσκοπος μνημόνευσε τις ψυχές που θυσιάστηκαν στο ιστορικό ολοκαύτωμα του Αγίου Χαραλάμπους στις 18 Ιουλίου 1822 μιλώντας για την αντρειοσύνη και των ηρωισμό τους.

Φωτογραφίες – Βίντεο Ραφαέλα Μπέρκη

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ