Δέκα χρόνια "Φαγητό με την αγάπη μας" από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού

Ήταν 12 Φεβρουαρίου του 2012, όταν ξεκίνησε η διανομή γευμάτων σε ανθρώπους που το χρειάζονταν από την εγκατάσταση δίπλα στο Γηροκομείο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στον Άγιο Ιωάννη του Ηρακλείου. Η οικονομική κρίση έδειχνε πλέον τα δόντια της για τα καλά. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες τα Ιδρύματα αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν ξανά στην καθημερινή παροχή φαγητού σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη. Έτσι γεννήθηκε το ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ. 

Τα γεύματα παρασκευάζονταν στην κουζίνα του Γηροκομείου και διανέμονταν από έναν οικίσκο που εγκαταστάθηκε στον κήπο του. Παράλληλα ξεκίνησε η μετασκευή και ο εξοπλισμός του σημερινού ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ του Ιδρύματος στο κέντρο της πόλης, ώστε να δημιουργηθεί μια πολλαπλή δομή άμεσης φροντίδας, που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013. Από τότε, τα γεύματα παρασκευάζονται εκεί και διανέμονται τόσο από τον Κοινωνικό Χώρο όσο και από την πρώτη εγκατάσταση στο Γηροκομείο του Ιδρύματος.

Η δράση συνεχίζεται αδιάλειπτα: συνολικά 806.908 πλήρη γεύματα σε 3.653 συνεχόμενες μέρες (καθημερινά, συμπεριλαμβάνοντας Κυριακές και αργίες). Οι δομές του Κοινωνικού Χώρου, το Φαγητό με την Αγάπη μας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο υποστηρίχτηκαν από το ΕΣΠΑ στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2013 ως τον Ιούνιο 2015, και πάλι από τον Μάιο του 2017 ως σήμερα. Όμως, η παροχή από το Ίδρυμα δεν σταμάτησε ποτέ – άλλωστε από την πρώτη μέρα ως και σήμερα χρηματοδοτεί ή συγχρηματοδοτεί τις δράσεις αυτές, τις στελεχώνει και φροντίζει την καθημερινή λειτουργία τους. Σημαντική έχει υπάρξει και η συνεισφορά του Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, καθώς και η πάγια και εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. 

Σήμερα, 208 άνθρωποι παίρνουν καθημερινά Φαγητό με την Αγάπη μας, και 138 οικογένειες με 357 μέλη παίρνουν (επίσης δωρεάν) βασικά αγαθά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κοινωνικού Χώρου. Οι βασικές αυτές παροχές πλαισιώνονται από ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο πνεύμα με το οποίο δημιουργήθηκε εξαρχής ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. 

Δέκα χρόνια, και συνεχίζουμε, λοιπόν, προσηλωμένοι στο πρόταγμα «Να βγούμε στο φως, όλοι και μαζί». 

Ηράκλειο, 12/2/2022

Από τη Γραμματεία των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ