Νέο εμβόλιο από Σεπτέμβριο – Όχι σε τέταρτη δόση από τα υπάρχοντα

Petite Perle 300×250

Είναι «λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο» απέναντι στις νέες μεταλλάξεις, διαπιστώνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και αποκαλύπτει τη μεγάλη ανατροπή σε όσα πρέπει να αναμένουμε τους επόμενους μήνες για τον εμβολιασμό.

«Το εμβόλιο παραμένει το κυριότερο εργαλείο, ο ιός αλλάζει άρα το εμβόλιο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό μέχρι να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Τόνισε δε πως «το εμβόλιο είχε αδιανόητα υψηλή κάλυψη τους πρώτους έξι με επτά μήνες», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «από Σεπτέμβριο οι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα πάμε σε επικαιροποιημένη δόση και όχι σε τέταρτη από το υπάρχον εμβόλιο». «Όπως ακριβώς κάνουμε με τη γρίπη» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ελπίδα να βγει εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των κορωνοϊών και λίγο μακρύτερα στο μέλλον αναμένεται εμβόλιο που «θα πιάνει» και γρίπη και κορωνοϊό. Ταυτόχρονα ο ίδιος έκανε λόγο για δύο ταχυτήτων Ευρώπη, απαντώντας σε ερώτηση της εκπομπής «Από τις 6» για χαλάρωση μέτρων κατά του κορωνοϊού. Η δυτική Ευρώπη παρουσιάζει πολύ ψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ηλικίες από 50 και άνω και είναι δυνατόν να αίρονται τα μέτρα αφού ναι μεν υπάρχουν κρούσματα αλλά η μεταδοτικότητα είναι διαχειρίσιμη χωρίς θανάτους και νοσηλείες. Ωστόσο, όπως είπε, στην ανατολική Ευρώπη το περίφημο «R» ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου δεν έχει βελτιωθεί.

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ