Οι ημερομηνίες SOS και οι φορολογικές προθεσμίες που εκπνέουν από αύριο έως τις 30 Ιουνίου

Petite Perle 300×250

Ο Φεβρουάριος συνιστά μία σειρά από ημερομηνίες ορόσημα που εκπνέουν, αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών. Την ίδια στιγμή, μέχρι και αύριο, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Άυριο, Τρίτη, λήγει και η σχετική προθεσμία για τους συνταξιούχους που είχαν λάβει αναδρομικά και οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.

Παράλληλα, τον τρέχοντα μήνα οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα:

15 Φεβρουαρίου 2022

  1. Όσοι καταναλωτές δεν έχουν μέχρι σήμερα, Δευτέρα, 14 φεβρουαρίου, υποβάλει τη σχετική αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κρατήσει ανοιχτή την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμαση» για την υποβολή αιτήσεων από πολίτες που πληρούν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα των 100 έως 750 ευρώ, τα οποία θα λάβουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Κι ενώ η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, η νέα παράταση, για την υποβολή των αιτήσεων, εκπνέει στις 15 του Φλεβάρη, δηλαδή αύριο, Τρίτη. Προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση, οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.
  2. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

28 Φεβρουαρίου 2022:

  • Τέλος Φεβρουαρίου πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας. Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν ανέρχεται συνολικά στα 1,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται η «ψηφιακή κατάθεση» πινακίδων για όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022. Όσοι είχαν προχωρήσει σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους το 2021, πληρώνοντας τέλη με τον μήνα, μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους, λόγω της παράτασης. Σημειώνεται ότι όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία
  • Εκπνέει η προθεσμία ένταξης και καταβολής της πρώτης δόσης της ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Όσοι επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%, εφόσον υπερβούν τις 36 δόσεις. Έως 36 δόσεις το επιτόκιο είναι μηδενικό».
  • Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή του «Πόθεν Έσχες» από τους υπόχρεους. Υπενθυμιζεται ότι το πρόστιμο για τις εκπροθεσμες υποβολές είναι 100 ευρώ.
  • Τέλος του μήνα πληρώνεται η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
  • Επίσης, ως το τέλος του Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Και θα έχει και μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ότι, ενώ εξοφλούμε τον ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, έχουμε την ίδια ώρα τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για περισσότερες δόσεις».
  • Τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
  • Τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

31 Μαρτίου 2022:

  • Εκπνέει η νέα προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Λήγει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με έκπτωση 15% από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας.

30 Ιουνίου 2022:

  • Πληρώνεται η πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ