Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Από Σεπτέμβριο σε επικαιροποιημένη δόση εμβολίου και όχι σε τέταρτη

Petite Perle 300×250

Για δύο ταχυτήτων Ευρώπη, μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της εκπομπής «Από τις 6» για χαλάρωση μέτρων κατά του κορονοϊού. Η δυτική Ευρώπη παρουσιάζει πολύ ψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ηλικίες από 50 και άνω και είναι δυνατόν να αίρονται τα μέτρα αφού ναι μεν υπάρχουν κρούσματα αλλά η μεταδοτικότητα είναι διαχειρίσιμη χωρίς θανάτους και νοσηλείε. Ωστόσο, όπως είπε, στην ανατολική Ευρώπη το περίφημο «R» ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου δεν έχει βελτιωθεί.

«Τα πάμε καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο, είπε ο κ Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας ότι τα πάμε καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η θνητότητα ανά εκατομμύριο δείχνει αναλογικά 350 θανάτους στην Ελλάδα και 2.800 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή 400 νεκρούς παραπάνω από εμάς ανά εκατομμύριο, και αυτό σημαίνει ότι εμβολιαστικά εμείς τα πήγαμε καλύτερα, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το εμβόλιο παραμένει το κυριότερο εργαλείο, ο ιός αλλάζει άρα το εμβόλιο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό μέχρι να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις.

Το εμβόλιο είχε αδιανόητα υψηλή κάλυψη τους πρώτους 6-7 μήνες. Πιστεύω ότι από Σεπτέμβριο οι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα πάμε σε επικαιροποιημένη δόση και όχι σε τέταρτη από το υπάρχον εμβόλιο. Όπως ακριβώς κάνουμε με τη γρίπη, είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Συμπλήρωσε τέλος ότι υπάρχει ελπίδα να βγει εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των κορονοϊών και λίγο μακρύτερα στο μέλλον αναμένεται εμβόλιο που «θα πιάνει» και γρίπη και κορονοϊό.

Πηγή: ertnews

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ