Κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο οι θάνατοι από covid στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Τι αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Συμπεριφορά… Δανίας έχει η Κρήτη στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τον αριθμό των θανάτων που είναι 2,5 φορές κάτω από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτά λέει στην "Π" ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι "αν ακολουθούσε όλη η Ελλάδα το παράδειγμα της Κρήτης, η θέση της χώρας μας θα ήταν αξιοζήλευτη.

Η "Π" ρώτησε τον καθηγητή αν τον ανησυχεί ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊό στο νησί καθώς από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες το απόγευμα είχαμε 137 απώλειες ανθρώπινων ζωών από Covid-19.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε: "Η Κρήτη μέχρι τις 25 Ιανουαρίου ήταν 2,5 φορές κάτω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχω δει τα νεότερα στοιχεία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πάντα η Κρήτη ήταν στην χαμηλότερη θέση στους θανάτους σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για τους άνω των 60

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι έχουμε πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 κατά 90%-95%.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν έχουμε εστίες υπερμετάδοσης τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον, το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια φροντίδα) φαίνεται να έχει πολύ καλή ισορροπία και προσφέρει εγκαίρως σωστή ιατρική βοήθεια στους ασθενείς.

"Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε σχεδόν συμπεριφορά Δανίας, που έχει πολύ λίγους θανάτους, δηλαδή συμπεριφορά μιας πολύς καλής χώρας, και αν η υπόλοιπη Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμά μας θα ήμασταν μια χώρα αξιοζήλευτη στη διαχείριση της πανδημίας" είπε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στους ασθενείς στις κλινικές Covid είπε ότι όλοι σχεδόν είναι ανεμβολίαστοι. Όσοι έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ χρειάζονται πολυήμερη νοσηλεία στην κλινική για να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους και πολλοί από αυτούς πρέπει να πάνε σε κέντρο αποκατάστασης γιατί έχουν τρομερές μυοπάθειες.

"Δεν μπορούν να σηκώσουν ούτε το τηλέφωνό τους" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν θα πάμε σε 4η δόση σχολίασε: " Ίσως συμβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά η λύση είναι πιο επικαιροποιημένα εμβόλια όπου μια ετήσια δόση θα είναι αρκετή".

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ