Στάση εργασίας για το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Petite Perle 300×250

Και στο… βάθος, απεργία

Στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου. Παράλληλα, μέσω ανακοίνωσης, προαναγγέλλει τη συμμετοχή του στην απεργία της 23ης Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Αγανάκτηση μας προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, κλπ).

Ταυτόχρονα, η επιτροπή "βαθμολογεί" ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, προτείνεται μείωση του επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ. ιατρικών εργαστηρίων, καθαριστές, επισκέπτες υγείας, βιολόγοι – βιοχημικοί) καθώς και κατάργηση του σε εκατοντάδες άλλους (π.χ. εργαζόμενοι στον ιματισμό και στην εστίαση).

Ενώ και η προτεινόμενη μικρή αύξηση (κατά 20 έως 30 ευρώ μεικτά) του επιδόματος για το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τα πληρώματα ασθενοφόρων και μια κατηγορία ραδιολόγων – ακτινολόγων, ΔΕΝ μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη κοροϊδία, για την άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, η "βαθμολόγηση" για "επικινδυνότητα" λόγω έκθεσης σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς, εργονομικούς, μηχανολογικούς – ηλεκτρολογικούς, οργανωτικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες είναι η ακόλουθη:

● νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές: 102 (αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)

● μαίες: 82 ή 61 (σε 471 μείωση από 150 στα 100 ευρώ και στις υπόλοιπες αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)

● βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό: 82 (αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)

● ιατρικών εργαστηρίων: 61- 63 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ), βιολόγων – χημικών: 63 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ)

● ραδιολόγοι – ακτινολόγοι: 63 ή 82 (σε 838 μείωση από 150 σε 100 ευρώ και σε 702 αύξηση σε 170 ή 180 ευρώ)

● επισκέπτες υγείας: 37 (μείωση από 150 στα 70 ευρώ)

● καθαρίστριες: 68 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ )

● μάγειρες, βοηθοί μάγειρες, τραπεζοκόμες: 22 (εκτός επιδόματος)

● προσωπικό πλυντηρίων – ιματισμού: 22 ή 30 (εκτός επιδόματος)

● φυσικοθεραπευτές – εργοθεραπευτές – λογοθεραπευτές: 44 (επίδομα 70 ευρώ)

● φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου: 41 ή 44 (επίδομα 70 ευρώ)

● ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί: 21 ή 22 (εκτός επιδόματος)

● διοικητικοί: 3 – 11 (εκτός επιδόματος), διαιτολόγοι: 3, (εκτός επιδόματος)

● προσωπικό ασφαλείας: 22 ή 33 (εκτός επιδόματος)

Επιβεβαιώνεται αυτό που προβλεπόταν και στο νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος είναι η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Όσο για τα … επιστημονικά κριτήρια, το πόρισμα ομολογεί «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα

Που δεν εμπόδισε όμως την Επιτροπή,  χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει περικοπές στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Το νέο χτύπημα στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό – τους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – με συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ