"O εκπαιδευτικός είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύεται ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί"

Petite Perle 300×250

Η ανακοίνωση του σχολείου για την κακοποίηση της 11χρονης

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

"Με αφορμή το περιστατικό καταγγελίας κακοποίησης της 11χρονης μαθήτριας και το ρόλο του σχολείου μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, και την υγιή σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η κακομεταχείριση ή παραμέλησή τους είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Στην περίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας, ο εκπαιδευτικός είναι συνήθως ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύονται. Από αυτή στιγμή και πέρα, η ηθική μας υποχρέωση να προστατεύουμε τα παιδιά-θύματα συναντά τη θεσμική υποχρέωση που έχουμε από το νόμο να καταγγείλουμε την κακομεταχείριση:

«Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, το διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει αμέσως την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή» (Ν. 3500/2006, ά. 23, § 1).

Σ' αυτό το πλαίσιο και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας για την παιδική προστασία, ακολουθήσαμε το παραπάνω πρωτόκολλο με την πολύτιμη υποστήριξη από το «Το χαμόγελο του παιδιού». Η θεσμική ανταπόκριση ήταν άμεση και απρόσκοπτη.

Ως σχολείο, ευχαριστούμε, προσωπικά την ψυχολόγο του Οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού» Φωτεινή Παπαδάτου για την ενδυνάμωση που προσέφερε στους εκπαιδευτικούς μας". 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ