Ο Πρόδρομος Ξενάκης παμψηφεί νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Petite Perle 300×250

Το βιογραφικό του 42χρονου νέου Μητροπολίτη

Ο Πρόδρομος Ξενάκης εξελέγη παμψηφεί νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρώτη της συνεδρίαση μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

eklogh-prodromoy-7

Η ανακοίνωση έγινε στην είσοδο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο και αμέσως οι καμπάνες άρχισαν να σημαίνουν χαρμόσυνα ενώ πλήθος κόσμου, ιερέων και εκπροσώπων μοναστικών αδελφοτήτων ήταν συγκεντρωμένο στο προαύλιο του ναού.

Ο 42χρονος, μέχρι σήμερα, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Συνόδου, Πρόδρομος Ξενάκης, ήταν εξ αρχής το αδιαφιλονίκητο φαβορί αυτής της εκλογής.

eklogh-prodromoy-4

Δεν είναι μόνο η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος, με τον οποίο τον συνδέουν στενοί συναισθηματικοί δεσμοί. Ο Πρόδρομος υπήρξε η πρώτη χειροτονία του Ευγενίου όταν ήταν Επίσκοπος Κνωσού, το 2005.

Επίσης, έχει την συμπάθεια και την εκτίμηση της πλειοψηφίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και έχει αναγνωριστεί το ήθος του, η αγάπη του για την Εκκλησία αλλά και το γεγονός ότι εργάζεται αδιάκοπα και αγόγγυστα.

eklogh-prodromoy-1
eklogh-prodromoy-5
eklogh-prodromoy1-2

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης,  συνελθοῦσα εἰς Συνεδρίαν σήμερον 18ην Φεβρουαρίου 2022 ἐν Ἡρακλείῳ, παρόντων ἁπάντων τῶν Μελῶν Αὐτῆς, ἠσχολήθη μέ τά θέματα τῆς Ἡμερησίας Διατάξεως.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ψήφων κανονικῶν γενομένων, ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, προέβη εἰς τήν ἐκλογήν Μητροπολίτου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου ἐξελέγη παμψηφεί ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κνωσοῦ κ. Πρόδρομος, ὅστις ἀκολούθως ἔδωκε τά νενομισμένα Μικρόν καί Μέγα Μηνύματα ἐνώπιον τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος, μεταξύ ἄλλων, μελέτησε διάφορα ὑπηρεσιακά θέματα κληρικῶν, εἰδικά δέ τό ζήτημα τῶν δασικῶν χαρτῶν, σέ σχέση μέ τήν ἀγροτική ἐκκλησιαστική περιουσία καί ἀναθεώρησε τόν Κατάλογο τῶν πρός ἀρχιερατείαν ἐκλογίμων, διά τῆς ἐγγραφῆς, μέ μυστική ψηφοφορία, τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν Ἀγαθαγγέλου Κουμαρτζάκη καί Ἀρσενίου Καστρινάκη.

Ἐπίσης, ἀποφασίσθηκε Συνοδική Ἀντιπροσωπεία νά μεταβεῖ στίς σεισμόπληκτες Ἐκκλησιαστικές Ἐπαρχίες τῆς Μεγαλονήσου, προκειμένου νά ἐπιδώσει στούς ποιμενάρχες τους οἰκονομική ἐνίσχυση, γιά τρέχουσες ἀνάγκες τῶν πληγέντων.

eklogh-prodromoy-6

Βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη

Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος (κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, 3 Νοεμβρίου 1979), είναι Έλληνας Επίσκοπος και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως.

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του -εφησυχάζοντος πλέον- Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Ως Επίσκοπος ήταν αρωγός και συμπαραστάτης του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παραμένει Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου.

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ