«Φούντωσε» μέσα στην πανδημία ο εθισμός στο τζόγο – Ανησυχητικά τα ποσοστά

Petite Perle 300×250

Η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο, διαδικτυακά ή επίγεια, ελλοχεύει πάντα σοβαρούς κινδύνους, όταν χαθούν το μέτρο, η ασφάλεια και η διασκέδαση.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Σύμβουλος του Κέντρου Απεξάρτησης «ΌΑΣΙΣ» Δαμιανός Δουίτσης ανέφερε πως καθημερινά δέχεται τηλεφωνήματα ή φυσικές παρουσίες ανθρώπων που έχουν εθιστεί στο τζόγο ή των οικογενειών τους.  «Το πρόβλημα του τζόγου, έχει μεγαλώσει λόγω της πανδημίας, λόγω της φτώχειας, λόγω του εγκλεισμού και φυσικά λόγω της εύκολης πρόσβασης, από το κινητό πια. Έχουν κατεβάσει πολύ καλά μελετημένες και εύκολες εφαρμογές ώστε κάποιος να αυτοκτονήσει οικονομικά, να πατήσει το κουμπάκι, να μην συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα 200-500 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το σούπερ μάρκετ και τη ΔΕΗ που πήγαν στον ουρανό. Δεν έχει την αίσθηση ότι βγάζει 50άρικα και είναι πολλά, είναι μουδιασμένο το μυαλό του και χάνει».

Ο κ. Δουίτσης σημείωσε πως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο έξυπνοι και τυχεροί για να χάσουν ενώ πλέον παίζουν και νεότερα άτομα. «Όταν τα παιδιά μας είναι σε ένα κινητό και ένα τάμπλετ, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, όλο αυτό βοηθάει στο να μην έχουμε αντιστάσεις ή να μην συνειδητοποιούν τι κάνουν. Αν σε ένα παιδί προσφέρουν δωρεάν 20 ευρώ στην αρχή για να το δελεάσουν, όλα είναι μελετημένα από τις εταιρίες  που έχουν σκοπό να αδειάσουν τα χρήματα μας. Δεν έχουν κανένα έλεος, αυτή είναι η δουλειά τους και τα κέρδη είναι τρομερά».

Σύμφωνα με τον κ. Δουίτση, ο εθισμός στο τζόγο είναι ο πιο αόρατος και ύπουλος, άρα και ο πιο δύσκολα θεραπεύσιμος. «Μέχρι να πάρει χαμπάρι το περιβάλλον ότι ο τζογαρόδος είναι πραγματικά εξαρτημένος βαριά και βαθιά έχουν χάσει τα πάντα. Το πρόσωπο και ο τρόπος του είναι επιμελώς εντάξει και μετά γίνεται ανεξέλεγκτη η συμπεριφορά του, να ρεφάρει και να παίξει και άλλα. Είναι πραγματικά η πιο δύσκολη θεραπεύσιμη εξάρτηση. Η προσωπικότητα είναι ίδια, ο άνθρωπος δηλαδή λέει ψέματα γίνεται μυστικοπαθής, αρχίζει και χάνει το ενδιαφέρον του για οτιδήποτε άλλο, πέραν του αντικειμένου του εθισμού τους. Ότι κάνει και κάποιος χρήστες ουσιών, μόνο που αυτό βγαίνει προς τα έξω, θα φροντίσει να μη φαίνεται τίποτα, θα το παίξει σωστός, συνεπής, για να πάρουν χαμπάρι οι γύρω του».

Κλείνοντας, ο κ. Δουίτσης επεσήμανε πως πάντα το περιβάλλον ενός εξαρτημένου, θα ζητήσει βοήθεια. «Όταν φτάσει να τον κυνηγούν οι μπράβοι ή αν έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, τότε είναι που οι περισσότεροι έρχονται για να τους βολέψουμε, να τους πληρώσουμε τα χρέη, δεν έχουν πρόθεση να τα κόψουν. Οπότε τότε μόνο θα αποφασίσει να κάνει κάτι. Πρέπει οι γύρω τους πάντα να κάνουν το πρώτο βήμα και να μην πιστέψουν τις υποσχέσεις και τα ψέματα και ότι θα παιχτεί μπροστά τους. Ο τζόγος στην εξάρτηση θέλει ανάλογη ή μεγαλύτερη θεραπεία από τον τοξικομανή, γιατί πρέπει να αλλάξει όλη η στάση ζωής».

Πηγή: creta24

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ