Να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο έκθεση του Φραντζέσκο Μοροζίνι για τον Βενετοκρατούμενο Χάνδακα

Petite Perle 300×250

Κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού η Ερώτηση – πρόταση του Χάρη Μαμουλάκη

Την πρόταση να διοργανωθεί στο Ηράκλειο έκθεση του Φραντζέσκο Μοροζίνι για τον Βενετοκρατούμενο Χάνδακα, κατέθεσε με Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και 18 ακόμη Βουλευτών.

«Για την Κρήτη, ο Φραντσέσκο Μοροζίνι υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας της» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι καθοριστικής σημασίας κινήσεις του την περίοδο του Κρητικού Πολέμου, οδήγησαν στη σωτηρία αλλά και στον ξενιτεμό πολλών κειμηλίων, αρχείων και ιστορικών αντικειμένων του Βενετοκρατούμενου Χάνδακα, που μεταφέρθηκαν στη Γαληνοτάτη Βενετική Δημοκρατία, πολλά εκ των οποίων παραμένουν εκεί. Όπως για παράδειγμα η Παναγία Μεσοπαντίτισσα από το Ναό του Αγίου Τίτου που βρίσκεται στη Santa Maria della Salute, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, όπως το λάβαρο και τα όπλα του, που φιλοξενούνται στο μουσείο Correr της Βενετίας. Γι' αυτό και καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να μεριμνήσει έτσι ώστε να παρουσιαστούν όλα αυτά σε μια μεγάλη έκθεση στο Ηράκλειο, διηγώντας για πρώτη φορά μια τόσο σημαντική στιγμή της ιστορίας μας, μέσα από τα ενθυμήματα ενός από τους πρωταγωνιστές της.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, αυτή η έκθεση θα μπορούσε να αναδείξει και μια ακόμη πλευρά του ανθρώπου που στάθηκε μοιραίος για την Αθήνα και τον Παρθενώνα, μια που οι οβίδες του ήταν εκείνες που κατέστρεψαν το ναό. Μια τέτοια έκθεση με τις δυο πλευρές του Μοροζίνι, επίκαιρη μια που συνεχίζεται η προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θα ήταν κορυφαία ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία.

Το δε Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να αιτηθεί το δανεισμό από το Μουσείο Correr και ενδεχομένως εκκλησίες της Βενετίας που έχουν στην κατοχή τους εικόνες και ιερά αντικείμενα από ναούς του Ηρακλείου, γι' αυτό και οι Βουλευτές ζητούν να απαντήσει η Υπουργός στο εάν προτίθεται να ενεργήσει έτσι ώστε να φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο η έκθεση αντικειμένων του Φραντζέσκο Μοροζίνι που σχετίζονται με τον Βενετοκρατούμενο Χάνδακα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ