"Τρέχουν" οι αιτήσεις για προσλήψεις στον Δήμο Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά σε άνεργους – εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Πόσες θέσεις εγκρίθηκαν και για ποιες ειδικότητες

Στις 18 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες του Δημοσίου, χιλιάδων ανέργων – εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.


Στόχος του πολυαναμενόμενου προγράμματος, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα).


Αφορά την απασχόληση συνολικά 25.000 ωφελουμένων, σε δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, κέντρα κοινωνικής πολιτικής και λοιπούς φορείς

Ο Δήμος Ηρακλείου είχε ζητήσει την πρόσληψη συνολικά 313 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, ωστόσο εγκρίθηκαν 285 θέσεις, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ενισχύθηκαν με παραπάνω θέσεις οι πυρόπληκτες περιοχές.


Οι ειδικότητες που ζητήθηκαν είναι εργατικό και τεχνικό προσωπικό διαφόρων δεξιοτήτων, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό, γυμναστές, μηχανικοί κ.α.

Όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών, Μαρία Καναβάκη:

Από την πλευρά μας και σε αυτό τον κύκλο του προγράμματος θα υποδεχθούμε τα νέα άτομα και θα μεριμνήσουμε  για την ένταξή τους  στον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου Ηρακλείου, θα τα υποστηρίξουμε ώστε  να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο απασχόλησής τους, να αναπτύξουν δεξιότητες, να αποκτήσουν εμπειρία και να νιώσουν δημιουργικοί και παραγωγικοί για όσο διάστημα υλοποιείται το πρόγραμμα στο Δήμο μας. Η παρουσία τους θα είναι πολύτιμη και για εμάς καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ".

Η αντιδήμαρχος δεν παραλείπει ωστόσο να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά  ότι είναι  επιτακτική η ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού μόνιμων θέσεων στους Δήμους.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Τονίζουμε ξανά ότι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια πλέον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού. Οι Δήμοι συρικώνονται συνεχώς από πλευράς στελεχών , λειτουργούν οριακά  . Η υποστελέχωση είναι μεγάλη, λόγω Κινητικότητας, αποσπάσεων, συνταξιοδοτήσεων κλπ
 Η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να μας στηρίξει και να το δει σοβαρά και υπεύθυνα. Η δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού μας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί σε λίγο θα υπάρχει θέμα ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας.
Από την άλλη η ανεργία και λόγω της πανδημίας παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερες αυξητικές τάσεις. Παράδοξο επομένως να υπάρχουν άνεργοι, άνθρωποι με εφόδια, με προσόντα, με δεξιοτητες, με ανάγκη ευρεσης εργασίας , να υπάρχουν οι Δήμοι που αιμορραγούν από το θέμα της υποστελέχωσης και να μη γίνονται μόνιμες προσλήψεις. Και όλα αυτά την ώρα που μας μεταβιβάζονται συνεχώς αρμοδιότητες .
Το κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας αλλά και το λειτουργικό και οργανικό θέμα στελέχωσης των Δημοτικών υπηρεσιών δεν αντιμετωπίζεται με εποχιακές ολιγόμηνες συμβάσεις. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και σαφές προς τους αρμόδιους κεντρικά και να μας στηρίξουν έμπρακτα και άμεσα".
 

Καναβάκη Μαρία

Η κ. Καναβάκη επισημαίνει για μια ακόμα φορά την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων στους Δήμους


Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι του νέου προγράμματος το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο,  συνάπτουν συμβάσεις οχτάμηνης διάρκειας.

Η δράση περιλαμβάνει:

Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ