Θα γίνει έλεγχος στην στατικότητα της γέφυρας του Γαζανού -Αυτοψία Πυροσβεστικής και Περιφέρειας

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Το φως της ημέρας  αποκάλυψε και  το μέγεθος της καταστροφής στον Δήμο Μαλεβιζίου που μετράει τις πληγές του.

Το πρωί με την παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργου Πετούση και του αντιδημάρχου, Γρηγόρη Περισυνάκη,  έγινε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών,  Γιώργο Τσικαλά, αυτοψία στον Γαζανό ποταμό και μέχρι τις εκβολές στην παραλία της Αμμουδάρας που είναι αγνώριστη από τους τόνους των καλαμιών που έχουν συγκεντρωθεί.
Αυτοψία θα γίνει και από την Περιφέρεια για να ελεγχθεί η στατικότητα της γέφυρας διότι έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις. Δεν έχει προκύψει κάποιο ανησυχητικό στοιχείο, μέχρι στιγμής.
Όμως το ποτάμι πρέπει να ελεγχθεί μέχρι τις εκβολές του, κατά μήκος της οδού Καρπάθου σε σχέση και με τον δρόμο που υπάρχει.  

Αυτό που φαίνεται αλλά δεν επηρεάζει την στατικότητα είναι οι ρωγμές στο τοιχίο όπως και η  μετατόπιση του προστατευτικού κιγκλιδώματος, που προφανώς θα επιδιορθωθούν.

Σήμερα η στάθμη του νερού στο ποτάμι έχει κατέβει αρκετά και  είναι στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και πραγματικά τίποτα δεν θυμίζει τη χθεσινή νύχτα  

Από χθες επίσης είναι σε εξέλιξη και η απομάκρυνση των καλαμιών που έβγαλαν τα τσαπάκια του Δήμου.

Υπολογίζεται ότι από τις άκρες το ποταμού απομακρύνθηκαν περίπου 8 φορτηγά καλάμια!

Το ότι είχε καθαριστεί το ποτάμι πριν μερικούς μήνες πάντως ήταν σωτήριο παρά τη χθεσινή επικινδυνότητα.  

 Τα έντονα  καιρικά  φαινόμενα  των τελευταίων εβδομάδων   ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης με τον Γαζανό ποταμό να ξεπερνάει τα όρια του.

Από τις 8  το απόγευμα μέχρι και τα μεσάνυχτα ο ποταμός έφτασε στην υπερχείλιση πολλές φορές.

Σύμφωνα με τις  μαρτυρίες των κατοίκων κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί την τελευταία 15ετία ενώ ακόμα και τότε το ύψος του νερού δεν ήταν όπως εχθές, που είχε φτάσει στα όρια του δρόμου.

 Τα ορμητικά νερά παρέσερναν τα πάντα στο πέρασμά τους.

 Φερτά υλικά, καλάμια και σκουπίδια. Οι χειριστές των μηχανημάτων του Δήμου επί περίπου 4 ώρες δεν σταμάτησαν ένα λεπτό να βγάζουν  καλάμια αλλά και μεγάλα πλαστικά βαρέλια που έφραζαν τη δίοδο του νερού.   Ειδικά στο γεφυράκι επί της Γ' Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση πάρα πολλές φορές ήταν οριακή και επικίνδυνη καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς στην ενδοχώρα και όλο αυτό το νερό έψαχνε διέξοδο στη θάλασσα, μέσω του Γαζανού ποταμού.

Από την πρώτη στιγμή στη  σημείο βρέθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης  όπου έμεινε αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησε και σχεδόν σύσσωμη η δημοτική Αρχή. Ο  δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Πετούσης, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Περυσινάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Γιάννης Βάμβουκας, ο ειδικός σύμβουλος Νίκος Πατραμάνης,  αποχώρησαν τα μεσάνυχτα όταν πλέον είχε κοπάσει ο καιρός και έφυγε ο κίνδυνος, την ώρα δηλαδή που έπεσε λίγο η στάθμη του νερού.  Κατά τη διάρκεια  που ήταν σε εξέλιξη το φαινόμενο ήρθαν επίσης ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης θανάσης Κύρκος όπως και δημοτικοί σύμβουλοι.

Την εξέλιξη του φαινομένου με αγωνία παρακολουθήσαν και άνθρωποι που έχουν τις περιουσίες τους στην περιοχή.

Η  αστυνομία χρειάστηκε αρκετές φορές να κόψει των δρόμο της Αμμουδάρας στα δύο για να μπορέσουν να δουλέψουν τα μηχανήματα του Δήμου.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ