Ξεπέρασε τα 200 ευρώ το φυσικό αέριο – Ιστορικά υψηλά η τιμή στην Ε.Ε

Petite Perle 300×250

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο , το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), εν μέσω πληροφοριών ότι η ΕΕ εξετάζει ενεργειακές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η τιμή του αερίου εκτοξεύθηκε στα 208 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), σημειώνοντας άνοδο 29% σε σχέση με χθες.

Η εκτόξευση του φυσικού αερίου συντήρησε σε υψηλά επίπεδα τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, διαμορφώθηκε στα 344,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες.

Ελλάδα και Ιταλία εξακολουθούν να είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Σε ότι αφορά στο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο μείγμα, σχεδόν στο 52%, η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 17,22% και οι ΑΠΕ στο 13,58%.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις αποστολές αερίου στην Ευρώπη (περίπου 180 bcm τον χρόνο), πιθανότατα ως αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ τότε θα προκληθεί μια πολύ πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να αναγκαστούν να δώσουν εντολή σε ενεργοβόρες βιομηχανίες –π.χ. χαλυβουργίες ή αυτοκινητοβιομηχανίες- να μειώσουν την παραγωγή τους για να προστατευτούν τα νοικοκυριά όσες εβδομάδες ακόμα διαρκεί ο χειμώνας.

Σε κάθε περίπτωση, μια διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο θα σημαίνει πως οι ενεργειακοί πάροχοι της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν από άλλες πηγές φυσικό αέριο για να περάσουν την χειμερινή περίοδο.

Στη χώρα μας φτάνουν σε ετήσια βάση περί τα 2 με 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream και του βουλγαρικού συστήματος.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ