Κικίλιας: Ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει παρά την πίεση

Petite Perle 300×250

Ήδη ανακάμπτουν οι κρατήσεις από την Αμερική, είναι πάλι πρώτες στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία της χώρας και ειδικά της Αθήνας, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

Παρά την πίεση την οποία δεχόμαστε, παρά την κρίση και τα προβλήματα, το τουριστικό προϊόν, που είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας στην Ελλάδα, αντέχει. Αυτό τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι ήδη ανακάμπτουν οι κρατήσεις από την Αμερική, είναι πάλι πρώτες στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία της χώρας και ειδικά της Αθήνας.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι, «επενδύσαμε στρατηγικά στην αγορά των ΗΠΑ, υποδεχτήκαμε την πρώτη πτήση στις 8 Μαρτίου από την Delta, απευθείας πτήσεις προγραμματίζονται από την Αμερική καθημερινά στην Ελλάδα, πάνω από 3.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα. Είναι high spenders επισκέπτες, υψηλού εισοδήματος, αφήνουν σημαντικό συνάλλαγμα στη χώρα, τους θέλουμε, τους χρειαζόμαστε».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάργηση από σήμερα 15 Μαρτίου του PLF σε όλες τις πύλες εισόδου, χερσαία σύνορα και αεροδρόμια, διευκολύνοντας τον τρόπο με τον οποίον ταξιδιώτες και επισκέπτες και τουρίστες θα έρθουν στη χώρα. Επίσης, όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες των χωρών που είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, που ξανάνοιξε μετά από 3 χρόνια, μπορούν να έρθουν χωρίς υποχρέωση testing.

Κορυφαίοι προορισμοί παγκοσμίως, ελληνικά νησιά

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την TUI Holidays, τον μεγαλύτερο tour operator στην Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε ότι για το 2022 νούμερο ένα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία.

Στους κορυφαίους πέντε προορισμούς στον κόσμο, είπε ο υπουργός Τουρισμού, είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως και οι κρατήσεις της TUI κινούνται ανοδικά στην Ελλάδα. Ο CEO τους, είπε ότι θα φέρει διπλάσιο κόσμο φέτος, αντί για 1,5 εκατομμύριο, 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες μόνο από αυτό τον ταξιδιωτικό όμιλο στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος.

Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η TUI στην Ελβετία έχει ως κορυφαίο προορισμό την Ελλάδα και την Κω. «Είμαστε νούμερο ένα προορισμός και στις σκανδιναβικές χώρες. Η Κρήτη, η Ρόδος και η Σάμος έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τους βορειοευρωπαίους. Το 1/4 των Βέλγων επισκεπτών της TUI πετάει φέτος για τα ελληνικά νησιά. Και όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια στον ελληνικό Τουρισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «προφανώς, το παγκόσμιο πλαίσιο είναι ασταθές με έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. Με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα αναλύουμε και επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα. Θέλουμε και πρέπει όλοι να βοηθήσουν πάση θυσία να κάνει μία πολύ δυνατή χρονιά φέτος ο τουρισμός μας και αυτό να ισοσταθμίσει την ακρίβεια από την παγκόσμια κρίση ενέργειας. Πρόκειται για εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια, στο μικρό μαγαζάκι της γειτονιάς, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα εμπορικά καταστήματα».

Ειδικές τιμές στους Έλληνες

Ο υπουργός Τουρισμού, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, προς το τέλος της άνοιξης οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού να εξετάσουν τη δυνατότητα να δώσουν ειδικές τιμές στους Έλληνες, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερπολλαπλασιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «από τους μεγάλους tour operators στο εξωτερικό ζήτησα να δώσουν καλύτερα πακέτα στους Έλληνες ξενοδόχους, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και καλύτερες τιμές για τους τουρίστες και ειδικά για τους Έλληνες στο εσωτερικό τουρισμό».

Στήριξη των ουκρανών προσφύγων

Αναφερόμενος στον τουρισμό από τη Ρωσία, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει απαγόρευση εμπορικών πτήσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα μέχρι τις 30 Μαΐου. Παρόλα αυτά, θέλω να πω ότι με το ρωσικό λαό, όπως και με τον ουκρανικό λαό στον οποίο δείχνουμε και δίνουμε την αλληλεγγύη μας, έχουμε δεσμούς φιλίας, δεσμούς θρησκευτικούς και θεωρώ ότι κάποιοι από τους Ρώσους, αν και εφόσον το αντέχει η οικονομία τους, μπορεί να φτάσουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

Μιλώντας με νούμερα, ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι «δεν είναι μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό μας, γιατί δυστυχώς μετά το 2012 που ήταν χρονιά-ρεκόρ με 1.200.000 ταξιδιώτες από τη Ρωσία, με τον πόλεμο στην Κριμαία αυτό έπεσε στο 50% και συνέχισε να φθίνει. Το 2020 είχαμε 50.000 ταξιδιώτες και το 2021 120.000 ταξιδιώτες».

Σε ό, τι αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι «εάν θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, εμείς στον τουριστικό κλάδο τους προσφέρουμε εργασία. Έχουμε 50.000 θέσεις που δεν καλύφθηκαν πέρυσι στον τουρισμό από την εσωτερική αγορά και πολύ ευχαρίστως να μπορέσουν να εργαστούν στην Ελλάδα».

Τουρισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ