Με πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης η Παγκρήτια συνάντηση των Μικρασιατικών Συλλόγων

Petite Perle 300×250

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2022 ως έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, συγκάλεσε παγκρήτια συνάντηση των Μικρασιατικών Συλλόγων και Σωματείων  του νησιού, για ενημέρωση και συντονισμό εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η συνάντηση έγινε χθες μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, το οποίο ανακήρυξε το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη συνεπακόλουθη ανταλλαγή των πληθυσμών.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» αναλύθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του Κώστα Φασουλάκη, εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, με στόχο να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στον προσφυγικό Ελληνισμό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την άφιξη του στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα σκοπό της παγκρήτιας συνάντησης αποτέλεσε ο σχεδιασμός των κεντρικών αξόνων των εορτασμών, και ο συντονισμός των κατά τόπους εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο την διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Επίσης, στην ίδια συνάντηση έγινε και η παρουσίαση του λογότυπου της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 χρόνια από το 1922. 

Όλοι οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των συλλόγων και σωματείων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την λήψη την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Ο κ. Φασουλάκης ανέλυσε τον βασικό σχεδιασμό των εορτασμών εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ιστορική ανάλυση και ανάδειξη της άφιξης των προσφύγων και την ενσωμάτωση τους στην Κρήτη,  καθώς και την  πολυσχιδή προσφορά τους στον πολιτισμό, τις τέχνες και στον αθλητισμό της Μεγαλονήσου. Ανέφερε δε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει έρθει ήδη σε επαφή με κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα της Κρήτης το οποίο θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστημονικής τεκμηρίωσης των γεγονότων της περιόδου και τη διάχυση της σχετικής πληροφορίας στο ευρύ κοινό, με ημερίδες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Από τη μεριά τους οι Σύλλογοι και τα σχετικά Σωματεία ανέλυσαν τις προθέσεις και τις προτάσεις τους για τον εορτασμό του έτους.

Στην συνάντηση συμμετείχε επίσης, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως το προεδρείο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί  να είναι αφιερωμένο φέτος στη Μικρασιατική γαστρονομία.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκε επιπλέον το λογότυπο που φιλοτεχνήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, με το οποίο θα συνοδεύονται όλες οι σχετικές εκδηλώσεις του έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Παρουσίαση λογότυπου Περιφέρειας Κρήτης για το έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού

Παρουσιάζοντας στην παγκρήτια συνάντηση το λογότυπο της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 χρόνια από το 1922, ο κ. Φασουλάκης ανέφερε τα εξής:

«Το λογότυπο μας είναι εμπνευσμένο από τη βασικότερη ίσως των αισθήσεων μας. Την όραση.

Παραπέμπει στο μάτι, το βλέμμα, τη ματιά των Μικρασιατών.

Ένα μάτι που δακρύζει και με θλίψη αντικρίζει την ώρα του αποχωρισμού τα παράλια της Μικράς Ασίας. 

Ένα δάκρυ που μας θυμίζει τη θάλασσα του Αιγαίου, πάνω στα κύματα της οποίας ταξίδεψαν χιλιάδες Μικρασιάτες μέχρι να φτάσουν στις νέες πατρίδες.

Το ίδιο μάτι που με τη μελαγχολία του αποχαιρετισμού βουρκώνει, αλλά και με την προσδοκία της ελπίδας συγκινείται.

Στο λογότυπο μας και η έννοια του φωτός. Ένα φανάρι, χαρακτηριστικό της Μικρασιατικής τέχνης, όπως αυτά που δέσποζαν στην προκυμαία της Σμύρνης και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Είναι το σύμβολο του φωτός. Που κρατά αναμμένη την ελπίδα για αυτούς που έφυγαν… την ελπίδα που μετέφεραν μέσα στις αποσκευές και στην καρδιά τους και στο Ηράκλειο το 1922».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ